Operació de la Policia Nacional

Cau una xarxa que va defraudar 6,6 milions d’euros a la Seguretat Social

  • La investigació porta a la detenció de 23 persones, entre elles el capitost, a Barcelona, Almeria i Sevilla

  • La trama es dedicava a cometre delictes econòmics i a blanquejar diners d’aquesta activitat i del tràfic de drogues

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional ha desarticulat una organització dedicada presumptament al blanqueig de capitals que va defraudar gairebé 6,6 milions d’euros a la Seguretat Social i va generar un deute amb l’Agència Tributària d’1.700.000 euros, en una operació amb 23 detinguts a les províncies de Barcelona, Sevilla i Almeria.

A més, s’han realitzat nou registres en els quals s’han intervingut 127.195 euros i 1.225 dòlars americans en efectiu i s’han confiscat set vehicles, tres pistoles –una d’aquestes detonadora–, una carrabina de perdigons i gran quantitat d’armes blanques, a més de munició per a arma curta.

Així mateix, s’han bloquejat 169 comptes bancaris (39 de persones físiques i 130 de societats) en els quals, fins al moment, s’ha constatat l’existència de més de 300.000 euros.

Impagament de nòmines

Les investigacions es van iniciar a finals de març del 2022, quan es va rebre una denúncia contra una empresa de seguretat privada que no pagava la nòmina a 600 treballadors des del desembre del 2021. Els actuals gestors de l’empresa, detinguts en l’operació, eren testaferros d’un dels líders de l’organització, que estava sent investigat des del 2019 i que ha sigut igualment arrestat juntament amb la seva dona.

Aquest home hauria prestat als antics amos de la companyia més d’un milió d’euros per intentar reflotar-la. Al no poder tornar aquests diners, els propietaris li van entregar l’empresa perquè es cobrés el deute amb la facturació dels seus clients.

A més de no pagar els empleats, estava cedint de manera il·legal els seus serveis i la seva facturació a una altra empresa de seguretat, administrada per l’esmentat prestamista a través d’un testaferro.

80 societats i 30 testaferros

L’organització investigada estava fortament jerarquitzada i especialitzada en la comissió de delictes econòmics i es dedicava també al blanqueig dels beneficis obtinguts amb aquesta activitat i de capitals procedents del tràfic de drogues de, almenys, dos grups més als quals prestaven els seus serveis.

Per a això, simulaven transaccions comercials entre societats vinculades, i així justificaven entrades i sortides de fons dels seus comptes bancaris per un import que, entre el 2016 i el 2021, va superar els 27 milions d’euros.

Per portar a terme aquestes activitats, l’organització disposava d’una extensa xarxa de col·laboradors i una estructura societària integrada per més de 80 societats i 30 testaferros, a través de la qual simulava transaccions comercials que li permetien introduir i moure els diners legalment i ostentar la titularitat d’uns 70 immobles i un gran nombre de vehicles d’alta gamma.

Entre els delictes aclarits cal destacar fraus a la Seguretat Social acreditats per import de 6.576.558 euros i un deute amb l’Agència Tributària d’1.700.000 euros.

Notícies relacionades

S’ha constatat la participació de 26 persones, tot i que fins al moment n’han sigut detingudes 23 a la ciutat de Barcelona, a la localitat d’Almeria d’Albox i en els municipis sevillans de Dos Hermanas, Alcalá de Guadaíra, Carmona, Villaverde del Río i Sevilla capital.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.