Avís sense víctimes

Un nou incendi assenyala les faveles del Pla del Besòs a les portes de l’hivern

  • En el sinistre d’aquesta nit passada no hi ha hagut morts, a diferència de fa un any, quan van morir dues persones per culpa d’un braser

Un nou incendi assenyala les faveles del Pla del Besòs a les portes de l’hivern
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un nou incendi declarat a les barraques del Pla del Besòs posa en guàrdia les administracions. No hi ha hagut víctimes mortals ni ferits, a diferència de l’incident que es va desencadenar fa un any que va costar la vida a una parella que va morir intoxicada per la mala combustió d’un braser a què van recórrer per escalfar-se. Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, municipi al qual pertany territorialment un assentament de pobresa en el qual malviuen més de cinc-centes persones, lamenta que facin falta ensurts com el d’aquesta nit passada perquè es recordi que continuen allà, al costat de la vora del riu, a les portes de l’hivern.

El foc va començar cap a les deu de la nit i la intervenció dels Bombers de la Generalitat va poder sufocar-lo abans que es propagués a altres barraques. No hi va haver persones afectades perquè en aquesta ocasió les flames van devorar un habitacle que els amos, pel que sembla, no fan servir entre setmana. «Va ser aparatós perquè hi havia fustes i bombones de gas», detalla Campos.

 

L’assentament en el qual fa un any van morir la Jessica i el Munir, una parella de 40 i 42 anys, a causa del braser, un cas extrem de pobresa energètica, s’estén als dos costats del riu, explica Campos. Per mirar d’arreglar la situació està en marxa una comissió que involucra l’ajuntament amb la resta d’administracions i en què participen gairebé tots els departaments de la Generalitat.

 

La comissió efectua un diagnòstic que aborda el campament des de cinc enfocaments diferents: social, mediambiental, risc d’incendi, seguretat ciutadana i jurídic. El 28 de febrer, detalla l’alcaldessa de Montcada i Reixac, està previst entregar les conclusions del diagnòstic social, un treball que no ha resultat senzill per l’«hermetisme» que regeix en algunes de les famílies, tant migrants com locals, que el poblen.

 

Amb aquest primer informe resultarà possible saber, entre altres coses, quants menors n’hi ha, si estan escolaritzats, on estan empadronades les famílies i d’on procedeixen els ingressos que tenen, si els tenen. La resta de diagnòstics serviran per combatre activitats il·legals freqüents al lloc, valorar-ne el dany ecològic, extingir el perill d’incendi tan a prop de zona forestal o meditar com es pot gestionar legalment aquest espai.

 

 

 

Notícies relacionades