Patrimoni natural i arquitectònic

Sant Miquel del Fai reobrirà al públic el març del 2023

  • L’entrada a l’espai serà gratuïta i la Diputació de Barcelona espera rebre un miler de visitants diaris

  • Les obres de rehabilitació del recinte, iniciades el 2017, han suposat una inversió de 5,4 milions d’euros

2
Es llegeix en minuts

El parc natural de Sant Miquel del Fai, tancat des del 2017 i en obres des d’aleshores, reobrirà al públic el mes de març del 2023. Així ho ha anunciat aquest dimarts el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Juan Echániz, durant una visita a aquest espai natural. L’accés al parc i al monestir serà gratuït, tot i que les visites seran amb cita prèvia i, en principi, només els caps de setmana i dies festius. La previsió de la Diputació és rebre cada dia un miler de visitants.

Sant Miquel del Fai, situat a la frontera entre el Vallès Oriental i el Moianès, és un espai de natura i vistes úniques. La Diputació va adquirir la finca el 2017 per garantir la conservació del seu patrimoni i per convertir-lo en un espai públic obert a la ciutadania. Entre els elements que realcen el seu valor figuren l’ermita de Sant Martí o la Casa Prioral. En aquests cinc anys de tancament, les obres s’han centrat a assegurar la seguretat en tot l’itinerari, així com en la recuperació arquitectònica i urbanística de la Casa Prioral i de les ermites, esglésies i camins de la zona. Al nou parc, ha desaparegut el restaurant.

Les obres arriben ja a la seva fase final, però el camí no ha sigut fàcil. En aquest sentit, Echániz ha remarcat que, malgrat que el ritme dels treballs no ha sigut ràpid, la prioritat de l’ens provincial era «garantir una visita segura».

La pandèmia ha sigut un dels factors que ha alentit els treballs, com ha remarcat Teresa Planas, directora de Serveis d’Edificació i Logística de la Diputació. L’entorn del parc, un espai fràgil per les condicions geològiques i ambientals, també ha jugat en contra del bon ritme de les obres. «Hem tingut dues riuades últimament que ens han perjudicat», ha apuntat Planas.

Tot i així, quan obri el recinte, les obres seguiran durant uns mesos més en l’edificació del monestir. Això es deu que hi ha estructures que s’han de remodelar, i alguns elements del monestir –com algun sostre, per exemple– hauran de ser canviats, ha explicat Echániz.

Obert a les escoles

Notícies relacionades

Per la seva banda, el director de Sant Miquel del Fai, Lluís Martínez Ujaldón, ha incidit en la importància de la finca pel seu valor «històric, cultural i arquitectònic». A més, ha expressat que la intenció és que l’espai pugui tornar a ser visitat habitualment per les escoles com es feia anteriorment, i ha avançat que les escoles del municipi podran rebre ajudes per al cost del transport. «Oferirem un projecte educatiu, primer amb les escoles més pròximes al municipi i després amb les altres, integrant-les en els programes que ja es fan des de fa molt temps des de la Xarxa de Parcs» ha afirmat.

Aquest és un dels projectes més ambiciosos de la Diputació de Barcelona. Des del 2017, l’entitat ha invertit 5,4 milions d’euros en el pla de preservació i remodelació de la finca.