Violència sexual

L’esmena del ‘sí és sí’ aclareix la intenció d’Igualtat de no rebaixar condemnes, tot i que manca de força normativa

  • Servirà per guiar l’actuació dels jutges, tot i que alguns penalistes neguen la seva efectivitat real

L’esmena del ‘sí és sí’ aclareix la intenció d’Igualtat de no rebaixar condemnes, tot i que manca de força normativa
5
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Un aclariment sense rang normatiu, però que hauria «de guiar» l’actuació dels jutges. Aquests seran els efectes que, segons els juristes consultats per aquest diari, tindrà l’esmena  introduïda aquest dimarts pels grups que sustenten el Govern per mirar de frenar el degoteig de rebaixes de condemnes a agressors sexuals per la llei del ‘només sí és sí’.

L’‘arranjament’ es limita a incloure un paràgraf a l’exposició de motius de la reforma del Codi Penal que s’està tramitant aquests dies en el Congrés, i per això manca rang de llei i no té força normativa com a tal. No obstant, fonts jurídiques consultades afegeixen que la seva introducció permetrà deixar negre sobre blanc la intenció del legislador sobre aquest assumpte, que és la que s’apliqui el dret transitori per evitar les reduccions de pena dels violadors, i això ha d’orientar l’actuació dels jutges.

El mateix Ministeri d’Igualtat  nega que s’hagi modificat la llei. «Bàsicament s’ha introduït una modificació en l’exposició de motius de la reforma del Codi Penal de sedició que recorda el dret transitori vigent i diu que qualsevol llei orgànica que comporti una modificació del Codi haurà de tenir en compte aquest dret transitori i la jurisprudència», reconeixen des del departament d’Irene Montero.

Segons els proposadors, la introducció del nou paràgraf en l’exposició de motius de la reforma del Codi Penal «facilita la interpretació del dret transitori d’acord amb la jurisprudència consolidada, per a una aplicació correcta de les modificacions del Codi Penal, entre elles algunes de recentment aprovades com la llei de llibertat sexual».

Altres fonts consultades posen en dubte l’eficàcia que tindrà el canvi en les Audiències Provincials que estan rebaixant les condemnes, actuant d’ofici o a petició de les defenses, a l’aplicar la norma que és més beneficiosa per al reu, com obliga la llei. Assenyalen que, en tot cas, no es modificaran les rebaixes aplicades i continuaran quedant fora aquells casos en els quals les condemnes per abús o agressió sexual es van imposar en el seu grau mínim, ja que ara les forquilles de penes previstes en la llei de garantia integral de la llibertat sexual preveuen condemnes més baixes.

Les rebaixades són ja 57

Per al penalista José María de Pablo, l’essencial és que «els preàmbuls de les lleis i les seves exposicions de motius manquen de valor normatiu, ho ha dit mil vegades el Tribunal Constitucional», per la qual cosa la introducció de l’esmena, segons el seu parer, «no canvia res» i és «intranscendent» per a la rebaixa de penes. A més, afegeix que les revisades, que són ja 57 a tot Espanya, són intocables i tampoc afectarà les que estan per revisar perquè no té valor normatiu.

Per a membres del ministeri públic com Salvador Viada, de l’Associació Independent i Professional de Fiscals (APIF), no es pot legislar retroactivament amb cap mesura que perjudiqui el reu i, per tant, després de la publicació de la llei de llibertat sexual tots els delictes comesos anteriorment, i fins i tot una nova reforma tenen les seves regles establertes.  

Segons el seu parer, una exposició de motius serveix «per ajudar a la interpretació, però només això», ja que expressa la voluntat del legislador, el context i la realitat social de la norma, però el que vincula és el text propi de la norma, com assenyala l’article 3 del Codi Civil. De la mateixa opinió és Edmundo Rodríguez, de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJPD), que incideix que «facilita entendre què va voler dir el legislador, però no vincula».

Des que va esclatar l’assumpte de les rebaixes, tot just un mes després de l’entrada en vigor de la llei del ‘només sí és sí’, ja es va advertir pels juristes que els efectes de la iniciativa d’Igualtat tindrien difícil remei, ja que tot i que la norma es reformés per endurir les penes, o per establir una disposició transitòria que evités les rebaixes, aquestes novetats no poden aplicar-se retroactivament als casos ja rebaixats i hi havia dubtes sobre els encara pendents. El canvi només afectaria de forma clara violacions futures que es cometin a partir de l’entrada en vigor de la norma rectificada.

L’esmena defensa, en tot cas, que disposicions transitòries com l’establerta en el Codi Penal del 1995 es troben avui vigents i han sigut convenientment interpretades pel Tribunal Suprem.

«Per tant, encara que no s’establís règim transitori en aquesta llei, s’arribaria a les mateixes conclusions per aplicació de l’article 2.2 del Codi Penal i de la Disposició Transitòria Cinquena de la Llei Orgànica 10/1995», consideren els proposadors. Reconeixen, no obstant, en el paràgraf ara introduït que «la diversitat d’interpretacions realitzades en recents reformes que afecten el Codi Penal aconsella la seva introducció expressa, així que al principi de seguretat jurídica garantit a l’article 9.3 de la Constitució Espanyola».

«Interpretació autèntica», segons Rosell

Notícies relacionades

La delegada del Govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha comentat l’esmena a la xarxa social Twitter, assenyalant que la «interpretació autèntica» d’una llei és «la norma a norma hermenèutica més senzilla: S’anomena així perquè el seu propi autor (el poder legislatiu, no el judicial) interpreta la norma quan és necessari».

La posició coincideix amb el decret firmat ja fa diverses setmanes pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que ordena als membres del ministeri públic no donar suport a la revisió les condemnes fermes quan la pena imposada en la sentència sigui susceptible de ser imposada d’acord amb el nou marc legal resultant de la reforma. Només serà procedent la revisió quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la que correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal, en compliment del principi de l’Estat de Dret que preveu que s’apliqui la legislació més favorable al reu en cada moment.