Pressió del món rural

El PSOE manté l’esmena que exclou els gossos de caça de la llei d’animals

Podem assegura que hi ha «possibilitat d’acord» sobre el ‘model Page’, que protegeix aquests gossos quan no estiguin en actiu, però la primera reunió parlamentària acaba sense pacte

El PSOE manté l’esmena que exclou els gossos de caça de la llei d’animals

TWITTER ANIMA NATURALIS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després d’unes quatre hores de negociació, el PSOE ha decidit mantenir l’esmena que exclou els animals de caça de la protecció que contempla la llei de benestar animal. Els socialistes no han acceptat l’oferta que el Ministeri de Drets Socials, en mans de Ione Belarra (Unides Podem), ha llançat in extremis: incorporar a la norma una fórmula similar a la que es va aprovar a Castella-la Manxa, on governa el socialista Emiliano García-Page, i que protegeix els animals de caça en tots els àmbits tret de quan participen en activitats cinegètiques. D’aquesta forma, amb el ‘model Page’, la llei empararia els gossos de caça o les aus de falconeria, per impedir-ne l’abandonament, maltractament o sacrifici, quan no estiguin en actiu.

Tanmateix, els socialistes han decidit mantenir viva la seva esmena i per això la reunió de la ponència que reuneix els negociadors parlamentaris i que s’ha desenvolupat a porta tancada ha acabat en aquest punt sense acord malgrat que, en una aturada d’aquesta, la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Lilith Verstrynge, ha assegurat davant els mitjans, en nom de Drets Socials, que «encara» no s’havia arribat a un pacte però hi havia «possibilitat d’acord».

La reunió de la ponència continuarà aquest dimarts i si encara així no s’arriba a un acostament l’esmena socialista podria prosperar amb el suport dels partits de dretes i minoritaris en la comissió de Drets Socials o el ple. El desig del Govern central és que aquesta i altres lleis socials quedin aprovades abans de final d’any al Congrés, per netejar així l’agenda de temes polèmics abans de la primavera electoral que porta els comicis autonòmics i municipals de maig.

Suport i rebuig

«La proposta que hem fet al PSOE, la del ‘model Page’, és totalment assumible [...] El que no pot donar-se és que els animals estiguin desprotegits quan en l’acord de Govern hi ha que s’estableixin normes que protegeixin els animals en el seu conjunt. Per tant, la llei de benestar animal vindria a complir l’acord de Govern», ha manifestat Verstrynge.

L’esmena socialista té el suport de la Reial Federació de la Caça i, en termes generals, de l’àmbit rural, però genera un ampli rebuig entre les associacions animalistes, que consideren que obre la porta al maltractament, la cria indiscriminada i sense control i la matança de cadells i el sacrifici de gossos adults quan no reuneixen les característiques buscades per a la caça.

Per això, els animalistes han realitzat múltiples protestes, l’última aquest dilluns a les portes del Congrés, on disfressats de Pedro Sánchez i altres dirigents socialistes han portat el cos sense vida d’un llebrer trobat recentment en una cuneta, com a símbol del maltractament que, segons la seva opinió, pateixen cada any milers de gossos de caça.

Les pressions

Notícies relacionades

Per contra, el món del camp, amb els caçadors al capdavant, s’han mobilitzat en contra de la llei auspiciada per Podem i els alcaldes socialistes han exercit prou pressió com perquè el seu partit presentés al setembre, un mes després que la norma fos aprovada pel Consell de Ministres, una esmena que deixa fora de la protecció els animals cinegètics, tal com ha exigit el sector.

En cas de tirar endavant, la llei protegiria exclusivament les mascotes i animals d’àmbit urbà, ja que els toros, els animals de producció o els d’experimentació estan regits per normes específiques.