Acord del Consell de Ministres

Educació distribueix a les autonomies 331 milions per crear places públiques d’educació infantil

  • El departament que dirigeix Pilar Alegría destina altres partides per al reciclatge formatiu de professionals i l’escolarització de nens ucraïnesos

Educació distribueix a les autonomies 331 milions per crear places públiques d’educació infantil

Núria Puentes

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí la distribució a les comunitats autònomes de 331 milions d’euros per a la creació de 21.794 places públiques i gratuïtes d’educació infantil (0 a 3 anys, una etapa no obligatòria però que repercuteix positivament entre l’alumnat que la cursa). A més de millorar l’equitat en el sistema educatiu, l’objectiu és també facilitar la conciliació de les famílies, especialment d’aquelles amb menys recursos. «És una mesura importantíssima per a moltes famílies d’aquest país. En primer lloc, perquè tots coneixem els efectes beneficiosos que té l’escolarització primerenca dels nens i nenes. En segon lloc, això ens permet fer passos efectius cap aquesta veritable conciliació familiar i laboral de moltes famílies del nostre país, especialment d’aquestes famílies més joves. I en tercer lloc, la posada en marxa d’aquestes places públiques en l’entorn rural és un dels principals pilars perquè les famílies puguin triar viure en aquests municipis i assentar-hi els seus projectes de vida», ha assenyalat la ministra d’Educació, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior a la reunió ministerial.

Així mateix, i amb l’objectiu del reciclatge de molts professionals, les comunitats rebran 101 milions d’euros complementaris per portar a terme accions formatives dirigides a treballadors empleats i aturats. Aquesta partida se suma als 846 milions aprovats el mes de maig passat per a aquest mateix fi. Aquests fons, procedents dels pressupostos anuals del ministeri, aniran dirigits a formació en certificats de professionalitat vinculada al catàleg nacional de les qualificacions professionals, seguint les necessitats formatives del mercat laboral i d'acord amb l’estipulat en la llei de Formació Professional.

Nens ucraïnesos

Notícies relacionades

Finalment, Educació ha destinat una altra partida de 13,5 milions d’euros per a l’atenció als menors ucraïnesos escolaritzats a Espanya a causa de la invasió per part de l’exèrcit de Putin. Fins ara, el sistema educatiu espanyol ha incorporat a les seves aules més de 30.000 ucraïnesos en etapes no universitàries. «Des del primer moment, d’acord amb les comunitats, vam establir un compromís de col·laboració per sufragar les despeses d’aquests estudiants», ha assenyalat Alegría després d’agrair a tota la comunitat educativa el seu «esforç i treball per en un temps rècord atendre aquests nens, nenes i joves que van arribar a Espanya fugint de l’horror de la guerra».

Els fons, que està previst que siguin de 70 milions el 2023, podran utilitzar-se per a contractació de personal docent de reforç, de personal laboral i d’auxiliars de conversa; transport i menjador escolar; adquisició de material escolar i de mobiliari escolar; i adaptació i/o condicionament d’espais per a aules ordinàries.