OT 4 Ciutat inclusiva - Projecte EDUSI

Un pol d’innovació i atenció a les dones a la CIBA

La transformació de Santa Coloma de Gramenet

L’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, ubicat a l’antiga fàbrica de Santa Coloma de Gramenet, acollirà pisos dotacionals per a víctimes de violència masclista junt amb serveis, aules de formació i espais d’emprenedoria, en un equipament pioner a Espanya

Un pol d’innovació i atenció a les dones a la CIBA
3
Es llegeix en minuts

Santa Coloma de Gramenet compta amb un equipament excepcional i pioner a l’Estat: La CIBA. Es tracta de l’Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista ubicat a l’antiga fàbrica a la vora del Besòs per oferir serveis, formació i suport. Un equipament públic de referència per a les dones que posa al seu abast eines per a la millora de la seva autonomia personal, ubicant en un mateix espai sales de formació, pisos d’emergència per a víctimes de violència masclista i espais per a entitats i emprenedors.

La CIBA és un dels projectes més grans, per la seva magnitud i inversió, que es desprenen del Pla d’Acció Municipal (PAM) i inclosos en el projecte EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat), pel qual ha rebut recursos del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al seu finançament. Són 6.000 metres quadrats reformats, amb una inversió de 8,2 milions d’euros, cofinançats també per l’Ajuntament de Santa Coloma, l’AMB i el FEDER.

Un pol innovador 

Està concebut com un espai d’innovació i economia feminista on es troben sales i aules de formació, de preparació per a l’ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d’una nova economia social, solidària i feminista. Un equipament públic de referència per a les dones de Santa Coloma i del seu entorn, que constitueix també un pol d’innovació, d’igualtat i de creació feminista, en la línia d’iniciatives com la fàbrica de creació Fabra i Coats de Barcelona o The Women’s Building de San Francisco (EUA).

L’equipament oferirà 6.000 m2 de noves instal·lacions i serveis. D’una banda, l’espai de l’edifici que va quedar en desús de l’antiga fàbrica (5.200 m2) i, d’una altra, l’obertura d’una terrassa practicable de 927,90 m2. El projecte inclou les parts de l’edifici de l’antiga CIBA que van ser destinades a jutjats de la ciutat i a l’institut IES Salzereda. Les obres de rehabilitació de la CIBA per destinar-la a Centre de Recursos per a Dones, espai d’innovació i economia feminista, s’han executat per fases.

Entre juliol i setembre del 2018 es van portar a terme les tasques de neteja interior i runa prèvia, amb un cost de més de 111.000 euros. En una segona fase, entre el novembre del 2018 i l’octubre del 2019, es van portar a terme les obres de rehabilitació de façanes i cobertes, amb un cost final de prop de 770.000 euros. Part de la tercera fase es va iniciar el 2019, amb la reforma interior que va incloure la transformació de part de la planta baixa i la planta soterrani, i que va concloure el gener del 2020, amb un cost final de 2,3 milions d’euros. 

Els espais que conviuen al centre

Finalització d’obres

Actualment, estan a punt d’acabar els treballs de transformació de la resta de plantes de l’edifici, és a dir, part de la planta baixa, plantes primera i segona i cobertes de l’edifici. Es van iniciar a l’octubre del 2021 i està previst que finalitzin el gener de 2023, amb un cost final de 5 milions d’euros.

D’aquesta manera, a la primera planta d’aquest equipament, s’ubicaran cinc aules de formació, una de les quals estarà condicionada per impartir classes de defensa personal; un espai per a entitats feministes; un espai de treball intern, i un altre obert destinat a un ‘coworking’ per a emprenedors. 

D’altra banda, la CIBA reunirà set allotjaments dotacionals d’emergència per a dones víctimes de violència masclista, amb espais comuns com ara la cuina, sala d’estar, bugaderia o terrassa. La CIBA comptarà amb un bar-restaurant a la planta baixa amb accés independent des del passeig de la Salzereda.

Millores ambientals

Notícies relacionades

En el disseny i construcció de l’antiga fàbrica s’han tingut en compte criteris de sostenibilitat energètica i s’han implantat estratègies per reduir l’empremta de carboni de l’edifici: la producció d’energia elèctrica amb fonts renovables mitjançant la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta, que produiran un 51% de l’energia elèctrica, o la instal·lació d’un sistema de climatització que permet l’aprofitament d’energies residuals per produir aigua calenta sanitària. 

La transformació de la CIBA va néixer amb l’objectiu de millorar les oportunitats de les dones, lluitar contra l’atur femení a la ciutat i per posar en marxa projectes i iniciatives que ajudin a fomentar la igualtat de gènere a través de la innovació, l’economia social, solidària i feminista. L’objectiu és treballar per posar en valor el talent femení i convertir-se en un centre local de referència metropolitana i de país.

Fons FEDER per construir la ciutat del futur

Temes:

Santa Coloma