Operació de la Policia Nacional

Cau una xarxa que va estafar més de 12 milions d’euros a través de webs fraudulentes

  • Els sis detinguts a Barcelona i Madrid van enganyar gairebé 300 persones en diferents països europeus

  • Els delinqüents oferien operacions amb criptomonedes, renda variable i altres productes financers a través de webs fraudulentes

Cau una xarxa que va estafar més de 12 milions d’euros a través de webs fraudulentes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal a Madrid i Barcelona que va defraudar més de 12 milions d’euros mitjançant ’phishing’. Han detingut sis persones com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal, estafa, blanqueig de capitals i usurpació d’estat civil, i s’han detectat gairebé 300 víctimes en diferents països europeus.

La xarxa se servia de webs fraudulentes per oferir a les víctimes operacions financeres amb criptomonedes, renda variable, i contractació de productes. Els delinqüents utilitzaven webs que simulaven les d’una coneguda entitat bancària. Amb aquesta tàctica van arribar a estafar més de 12 milions d’euros. Per blanquejar els diners defraudats obrien comptes bancaris en diferents entitats financeres espanyoles i estrangeres on transferien els diners. 

La investigació va començar arran d’una denúncia formulada pel representant legal d’una entitat bancària, en què posava en coneixement que la seva identitat digital s’havia suplantat mitjançant la creació d’una pàgina web que, fent ús indegut de les marques i noms, imitava una pàgina web del grup financer denunciant.

Utilitzant webs similars

L’esmentada web feia servir un domini fals, semblant al domini original de l’entitat bancària, i induïa així a la confusió. La finalitat d’aquesta web falsa era atraure l’atenció de potencials clients francesos a fi que fessin operacions de dipòsit o inversió, convençuts que ho portaven a terme amb l’entitat financera denunciant.

Poc després es va detectar que hi havia noves pàgines web amb un propòsit idèntic, usurpar la identitat del banc denunciant i de les entitats que formen part del seu grup. 

El mètode per defraudar utilitzat pel grup delinqüencial, consistia a oferir a qualsevol client potencial, a través de les webs fraudulentes, la possibilitat de fer diferents operacions financeres, com són: la contractació de productes d’inversió (renda variable, futurs i criptomonedes) i la contractació de productes de finançament. En els dos casos, els fons de les persones estafades eren transferits a comptes corrents oberts a Espanya, Portugal, Polònia i França. Posteriorment, els diners eren moguts per blanquejar-los entre comptes que disposava l’organització en diferents països.

Notícies relacionades

D’acord amb la informació facilitada pels afectats i després de les gestions practicades pels investigadors, es va comprovar que el destí dels fons eren comptes bancaris espanyols, i que el volum del frau ascendia a 12.345.731 euros.