Ciència i investigació

Morant anuncia una aportació de quatre milions per al Sincrotró Alba

  • La ministra de Ciència visita el complex d’investigació de Cerdanyola del Vallès

alba area actual

alba area actual

1
Es llegeix en minuts
EFE

La ministra de Ciència i Investigació, Diana Morant, ha avançat aquest divendres a la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, que «han aconseguit els quatre milions d’euros que havien demanat en la convocatòria d’infraestructures científiques i tecnològiques».

Morant ha fet aquestes declaracions durant la seva primera visita al Sincrotró Alba, ubicat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), on s’ha mostrat «gratament sorpresa», tot i que ha indicat que ja coneixia «les capacitats i les potencialitats d’aquest centre d’investigació que forma part del mapa d’infraestructures científiques i tècniques singulars d’Espanya».

El Sincrotró Alba és una infraestructura científica i tècnica singular (ICTS) en la qual es realitzen experiments amb llum de sincrotró i que dona servei a la comunitat científica i a empreses espanyoles en un 60%, mentre que la resta l’aporta a la comunitat científica d’altres països, segons ha remarcat Morant. Tota la infraestructura està destinada a la ciència aplicada i alguns dels seus descobriments ja es fan servir, en el dia d’avui, en camps tan diversos com la biomedicina, la ciència dels materials, la nanotecnologia i l’arqueologia. 

La ministra ha recordat que aquesta instal·lació forma part d’un «consorci entre el Ministeri de Ciència i Investigació i la Generalitat de Catalunya», que aporten 16 milions d’euros anuals cada una d’elles per al seu manteniment. Ha desglossat altres ajudes com els 17,6 milions d’euros que aporta el Pla de Recuperació i Transformació del ministeri per a la millora d’infraestructures per a Alba 2.

A més d’una aportació de 15 milions d’euros del Pla Complementari de Materials per «disposar de laboratoris d’avantguarda tecnològica per arribar a la frontera del coneixement».

Notícies relacionades

Diana Morant ha explicat que, a part d’això, en els últims anys, des del 2018, l’Agència Estatal d’Investigació ha destinat al Sincrotró Alba un milió d’euros, una quarta part del qual ha sigut «per a recursos humans i oportunitats per a investigadors».

La ministra ha destacat la «importància del treball en comú de les administracions» en un acte en el qual també ha participat el conseller d’Investigació i Universitat, Joaquim Nadal. «Aquest centre –ha destacat– està funcionat les 24 hores i ofereix els seus serveis a més de 2.000 investigadors cada any».