Cita mundial a Sharm al-Sheikh
Els activistes prenen la cimera del clima: «Prou de ‘bla bla bla’, volem justícia»
Un centenar de manifestants envaeixen la zona noble amb càntics de protesta
Denuncien la inacció política i les llacunes dels acords que han transcendit
Aquest dijous, poc després de la publicació del primer esborrany dels acords de Sharm al-Sheikh, una marea d’activistes han pres la cimera del clima per denunciar la inacció política davant la crisi climàtica. «Prou ‘bla bla bla’, volem justícia», ha clamat una marea de manifestants a escassos metres de les sales on, en aquests moments, continuen tenint lloc les negociacions finals d’aquesta trobada diplomàtica. Els activistes han cridat reclamant un acord clar per fer front a les pèrdues i danys causats per la crisi climàtica a les zones més pobres del planeta i que, ara com ara, encara no s’ha concretat en res.
La manifestació ha arrencat des d’una de les sales nobles de la cimera del clima. La mateixa que s’utilitza per a les reunions polítiques d’alt nivell. Des d’allà, diversos activistes han pres la paraula per argumentar que «la lluita contra la crisi climàtica és una qüestió de drets humans». Els discursos han aconseguit arrencar una ovació entre els assistents, que, arribat el moment, s’han aixecat amb un puny enlaire per corejar a l’uníson un càntic de protesta. «‘Power to the people’» («El poder al poble»), han clamat els assistents.
La protesta, encapçalada per un grup de joves dones activistes, ha arrencat a la sala de plens Ramsès i, a partir d’allà, ha recorregut bona part de la zona diplomàtica. Centenars d’assistents s’han afegit a la manifestació. S’hi podien veure algunes de les oenagés presents en la cimera del clima, però també diversos curiosos que, al veure aquesta marea humana recorrent el recinte, s’han afegit a la protesta. «Som les dones, els pobles indígenes, les poblacions africanes i les veus del sud global que no heu volgut escoltar», ha cridat l’activista que encapçalava els càntics.
Protesta climàtica
Es tracta de la segona gran protesta de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh. La primera feta a la ciutat egípcia va tenir lloc dissabte passat. Des d’aleshores, amb prou feines s’havien vist marees d’activistes protestant a la cimera (en gran part, per les normes imposades per l’organització de l’esdeveniment). La manifestació d’aquest dijous sona amb especial força perquè, segons expliquen els seus impulsors, és una resposta directa a «la ràbia que sentim al veure que un any més la cimera del clima no està aconseguint res».
Els càntics d’aquest dijous sonaven com una resposta directa a alguns dels anuncis de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh. En vigílies de la firma d’un acord en el qual per ara sembla que no es reforçarà el missatge sobre els combustibles fòssils, els activistes han cridat per recordar que aquesta indústria mata. De la mateixa manera, just després de la publicació d’un informe que alertava de l’auge de projectes d’explotació de combustibles fòssils al continent africà, els manifestants han clamat amb força un «deixin de gasificar l’Àfrica». «Defensin les persones, no els negocis», han cridat centenars de persones a l’uníson.
«No parlem només en nom dels que som aquí. Estem representant els interessos de les milions de persones que habiten al planeta i que, per culpa de la crisi climàtica, veuen perillar el seu futur», ha explicat Karine, una activista llatinoamericana present en la cimera del clima. Al costat d’ella, diversos manifestants del sud global han cridat lemes en defensa del medi ambient. «La terra no es ven, la terra es defensa», cridava un activista. «Aigua i energia no són mercaderia», afegia un altre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se