La Generalitat activa el pagament del bo social tèrmic a 100.000 llars vulnerables

El pressupost destinat a aquesta mesura ha augmentat fins a 17,5 milions d’euros

La Generalitat activa el pagament del bo social tèrmic a 100.000 llars vulnerables
2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat manté activat des del setembre passat el procés de pagament del bo social tèrmic corresponent a l’any 2021. Es tracta d’un programa de concessió directa d’ajudes destinades a les persones consumidores vulnerables que tenen dificultats per pagar l’energia –gas, electricitat o butà– destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina. Aquesta actuació contra la pobresa energètica s’integra en el procés de transició energètica que ha iniciat Catalunya, i que compta amb la justícia i amb el compromís de no deixar ningú enrere com un dels seus eixos vertebradors.

El bo social tèrmic beneficiarà 100.219 llars en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social, i aquest any ha augmentat el seu pressupost fins als 17,5 milions d’euros, quan l’any anterior va ser de 7,46 milions. Alguns dels beneficiaris d’aquest bo ja han començat a cobrar-lo i la resta rebran el pagament abans del 31 de desembre d’aquest any.

De fet, la resolució de pagament del bo social tèrmic s’ha agilitzat perquè l’increment del preu del gas, gasoil i butà ha afectat molt especialment les famílies més vulnerables, incrementant el risc de pobresa energètica. Aquest any, l’import del bo social tèrmic oscil·larà entre els 82 i 373 euros, en funció del grau de vulnerabilitat de cada llar i del clima.

Aquesta quantia ha augmentat substancialment en relació amb l’anterior campanya del bo social tèrmic, en la qual es van abonar imports d’entre 37 i 124 euros. La campanya del bo social tèrmic del 2020 va comptar amb un pressupost de 7,46 milions d’euros i 111.918 beneficiaris.

¿Com podem saber si el podem rebre?

El primer pas de l’activació del pagament del bo social tèrmic ha sigut comunicar a les persones beneficiàries que tenen dret a aquesta ajuda, així com demanar-los que procedeixin a comprovar i modificar les seves dades, en el seu cas. L’ingrés de l’import de l’ajuda es realitza al compte bancari facilitat per les comercialitzadores elèctriques.

Notícies relacionades

Les persones interessades a rebre aquest bo social tèrmic poden efectuar les comprovacions o correccions de dades que considerin pertinents a la web gencat.cat/agricultura/bosocialtermic, que també inclou informació addicional sobre el tràmit. En aquesta web es pot consultar la llista de beneficiaris del bo i comprovar si hi estan incloses. Si són beneficiàries, hauran de consultar si la Generalitat ja té l’IBAN del seu compte corrent, on s’efectuarà el pagament i, si no hi consta, hauran de comunicar-ho.

Es pot destacar que aquelles persones que ja tinguin concedit el bo social elèctric del 2020 no han de presentar cap sol·licitud per rebre el bo social tèrmic corresponent a l’any 2021. A més, aquelles persones que ho vulguin poden renunciar al cobrament de ajuda, que té caràcter anual.