Enquesta de SATSE

La meitat dels espanyols creu que la sanitat pública ha empitjorat després de la pandèmia

  • Vuit de cada deu espanyols creu que no s’estan complint les promeses fetes per millorar el sistema assistencial

  • Les llistes d’espera (70,54%), la falta de sanitaris (59,21%) i la saturació dels centres sanitaris (53,77%), principals problemes

La meitat dels espanyols creu que la sanitat pública ha empitjorat després de la pandèmia
3
Es llegeix en minuts

La meitat dels espanyols (47,73%) considera que la sanitat pública del nostre país ha empitjorat després de la pandèmia del coronavirus i 8 de cada 10 ciutadans (86,32%), creu que no s’estan complint els compromisos adquirits per governs i partits polítics durant la crisi sanitària per millorar aquests serveis. A més, amb un 3,5 de mitjana sobre 10, suspenen l’actuació de governs i partits polítics en els últims mesos. Són dades de l’enquesta «Percepció ciutadana sobre l’atenció sanitària després de la pandèmia de la covid-19», presentada pel Sindicat d’Infermeria SATSE aquest dilluns a Madrid.

¿Com valora el conjunt de la ciutadania l’atenció que rep en els centres sanitaris? ¿Quina nota dona a la gestió de governs i partits polítics? ¿Quins són els principals problemes que, segons el seu parer, pateix la sanitat pública del nostre país?... L’estudi –realitzat per a SATSE per IO Investigación, empresa especialitzada en investigació i anàlisis estadístiques, partint d’una enquesta realitzada el mes d’octubre a més de 2.000 persones en totes les comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla– pretén donar resposta a aquestes qüestions.

A la roda de premsa, el president de SATSE, Manuel Cascos, va destacar que, igual com les infermeres i fisioterapeutes, el conjunt de la ciutadania està «molt preocupada per la situació d’abandonament i precarietat que pateix la sanitat pública», així com pel «clar desinterès de governs i partits polítics per millorar l’atenció sanitària i cures que s’han d’oferir a més de 47 milions de persones».

Compromisos incomplerts

Cascos va carregar durament contra les diferents administracions i va parlar d’incompliment per part dels polítics dels acords a què va arribar en plena pandèmia el Congrés dels Diputats per millorar el sistema. «La sanitat ja no és a l’agenda política. Està ferida de gravetat i no existeix capacitat de reacció per part de qui pot revertir aquesta situació», es va queixar el president del sindicat.

L’enquesta conclou que 8 de cada 10 ciutadans (86,32%) creuen que no s’estan complint els compromisos adquirits per governs i partits polítics durant la pandèmia per millorar la nostra sanitat pública. Així mateix, les persones consultades suspenen, amb un 3,59 de mitjana, la gestió sanitària que estan realitzant després de la crisi sanitària.

Les persones consultades puntuen amb un 5,37 sobre 10 l’atenció sanitària que reben en l’actualitat

D’altra banda, prop de la meitat dels espanyols (47,73%) considera que la sanitat pública del nostre país ha empitjorat després de la pandèmia, un 33% considera que està igual i només un 19% pensa que ha millorat. Les persones consultades puntuen amb un 5,37 sobre 10 l’atenció sanitària que reben en l’actualitat. Així mateix, 8 de cada 10 persones (82,03%) afirma que el sistema no compta amb el finançament econòmic suficient.

Llistes d’espera i saturació

Respecte als principals problemes, els enquestats destaquen les llistes d’espera (70,54%), la falta de professionals sanitaris (59,21%) i la saturació/massificació en els centres sanitaris (53,77%). Altres greus deficiències que també assenyalen són l’escàs temps que poden dediquen els professionals sanitaris a atendre els seus pacients (36,15%) i el tancament d’unitats i serveis (32,5%).

Notícies relacionades

David Martín de la Morena, director d’Investigació d’IO investigación, va desgranar altres dades de la mostra com que l’atenció no presencial per part dels professionals sanitaris també es remarca com un dels principals problemes (24,76%). Sobre això, prop d’un 65% dels espanyols creu que no suposa una millora per a la sanitat pública que els metges atenguin per telèfon en lloc de fer-ho de manera presencial a la consulta.

Vuit de cada deu ciutadans (83,72%) creu que no hi ha prou infermeres per garantir una bona atenció sanitària i cuidats.

Quant a la percepció ciutadana sobre la situació dels professionals d’infermeria i fisioteràpia, 8 de cada 10 ciutadans (83,72%) creu que no hi ha prou infermeres per garantir una bona atenció sanitària i cuidats. Un percentatge molt similar al dels fisioterapeutes, perquè també 8 de cada 10 persones tenen la mateixa opinió (86,52%). Amb dades de setembre del Consell General d’Infermeria, Espanya necessita més de 95.000 infermeres per arribar a les dades dels nostres veïns europeus, i el nombre de pacients que ha d’atendre cadascun d’aquests professionals duplica i fins i tot triplica les xifres recomanades per poder garantir la qualitat i seguretat assistencial.