On Catalunya

Temperatura anòmala

Sol i bany a la Barceloneta el dia de Tots Sants

La ciutat registra temperatures pròximes als 25 graus en una època que, de normal, els termòmetres no haurien de pujar dels 15

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Barcelona arriba a l’1 de novembre, dia de Tots Sants, amb el termòmetre disparat i temperatures molt per sobre del normal per aquesta època de l’any. Només fa falta veure les imatges d’aquest dimarts a la platja de la Barceloneta per adonar-se’n que la calor d’aquests dies s’escapa de la normalitat. En una data que normalment es viu amb jaqueta, bufanda i roba de tardor, aquest any s’ha viscut amb samarreta de màniga curta, banyador i fins i tot alguna capbussada a l’aigua.

Els termòmetres barcelonins han marcat temperatures pròximes als 25 graus. Aquesta xifra, segons reflecteixen els registres històrics de temperatura, significa que avui ha sigut més càlid que el 98,3% de dies de Tots Sants registrats en les últimes dècades a la ciutat. Per aquestes dates, el més normal és tenir temperatures mitjanes pròximes als 15 graus. Però aquest any, ni tan sols les mínimes hi arriben. Aquest dimarts els termòmetres no han baixat dels 16 graus.

Notícies relacionades

El novembre arrenca amb una calor anòmala que, al seu torn, enllaça amb mesos de temperatures més altes del normal. Segons dades de l’Observatori Fabra, aquest octubre ha sigut el més càlid de la història. Les temperatures del mes que hem deixat enrere són les més altes d’un registre històric que es remunta a fa 108 anys. Les primeres anàlisis apunten que en l’arrencada de la tardor els termòmetres van estar 3,6 graus per sobre del normal per aquest període. Fins i tot es van arribar a registrar màximes de 28,8 graus en una època que, de normal, fins ara mantenia el seu rècord de màximes en els 19,6 graus. 

«Portem pràcticament des del maig amb temperatures per sobre del que és habitual. No és una pujada puntual dels termòmetres, és una cosa que fa mesos que arrosseguem. Ara, arribada la tardor, veiem que la calor no se’n va. Han pujat les màximes i les mínimes. Només fa falta fixar-se que al matí no fa el fred típic de la tardor», va explicar fa unes setmanes Roberto Granda, geògraf i meteoròleg d’‘eltiempo.es’, en una entrevista amb EL PERIÓDICO sobre l’anòmala calor d’aquesta tardor.