Acció reivindicativa

Manifest en favor de la reobertura dels passos fronterers a la Catalunya Nord

Representants de 15 poblacions afectades han participat en un acte celebrat al coll de Banyuls, tancat des del gener del 2021

Manifest en favor de la reobertura dels passos fronterers a la Catalunya Nord

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 30 càrrecs electes de 15 poblacions afectades s’han reunit aquest dissabte al matí al coll de Banyuls, on han firmat un manifest per reclamar l’obertura d’aquest i els altres passos fronterers amb la Catalunya Nord, tancats el gener del 2021. L’acte s’ha celebrat després que el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, anunciés que el del coll de Banyuls no es reobrirà fins a l’any que ve com a mínim, al·legant que no es compleixen les condicions per fer-ho. Ara, l’associació Albera Sense Fronteres, organitzadora de l’acte, ha anunciat que presentarà un contenciós davant el jutjat administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i els altres passos fronterers, informa l’ACN.

El pas fronterer entre Espolla (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló) es va tancar l’11 de gener del 2021 amb una filera de roques, per ordre precisament de la Prefectura dels Pirineus Orientals –la representació del govern francès a la Catalunya Nord–, que al·legava que volia «contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista». Abans, ja l’havia tancat per la pandèmia de la covid.

Aquest dissabte, diputats dels parlaments europeu, espanyol i català, senadors a París i Madrid, consellers regionals i alcaldes de 15 poblacions afectades s’han trobat a la zona en un acte que ha servit per denunciar el «despropòsit de la situació generada per una decisió unilateral de la prefectura». A més, han firmat un manifest que recull diversos punts. Una d’aquestes personalitats ha sigut l’eurodiputada Clara Ponsatí, que ha entrat a l’Estat espanyol durant l’acte.

Clausura qüestionada

En primera instància, en el manifest es considera que «cap disposició dels acords de Schengen preveu la possibilitat de tancar un pas autoritzat entre dos estats membre de la Unió Europea» i que tampoc s’ha demostrat que barrar el pas del coll de Banyuls eviti el terrorisme i la immigració il·legal, com manté la prefectura.

Notícies relacionades

A més, sostenen que barrar el pas fronterer «suposa una trava als intercanvis transfronterers» perquè se suprimeixen passos existents des de fa molts anys. Per això, els assistents s’han compromès a intervenir en la mesura de les seves possibilitats per aconseguir l’obertura i el manteniment de la circulació per l’esmentat pas i altres d’afectats.

De moment, a banda de comprometre’s a presentar un contenciós davant el jutjat administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i els altres passos fronterers, l’associació Albera Sense Fronteres ha anunciat una acció reivindicativa. Es tracta d’una trobada excursionista que es farà el dissabte 19 de novembre, en què participaran centres i clubs dels dos vessants de l’Albera  que confluiran dalt del coll de Banyuls.