Crisi del coronavirus

Els experts temen una nova onada de covid

Sanitat ha passat de registrar 800 positius per cada 100.000 habitants a 1.900 positius

Els experts temen una nova onada de covid
1
Es llegeix en minuts

Els contagis de covid-19 s’han disparat en les últimes dues setmanes passant dels 800 als 1.900 positius per 100.000 habitants, fet que, segons investigadors de l’Observatori Complutense ANTICIPA-COVID19 d’Infeccions Emergents, podria ser el senyal de l’inici d’una nova onada.

Ho afirmen en l’última actualització de dades sobre infectivitat covid que realitzen a partir de les anàlisis sistemàtiques entre les persones de la comunitat universitària, i que revelen un brusc increment després de l’estabilitat que van constatar al setembre, que es va caracteritzar per un nou patró marcat per una baixa càrrega viral que s’eliminava amb rapidesa.

Ara, aquesta pujada dels contagis, que ara és de 1.900 casos davant els 800 que hi havia el 3 d’octubre, «recorda els increments abruptes detectats en l’inici de les dues grans últimes onades»: per exemple, el desembre del 2021 l’òmicron va multiplicar els contagis en una sola setmana dels 300 casos a 4.600.

Després, entre el març i l’abril, recorden els investigadors, el sistema COVID-LOT de prospecció d’infectivitat viral que s’ha anat desenvolupant en la comunitat universitària va donar una infectivitat estable entorn dels 700-800 casos per 100.000 habitants.

Notícies relacionades

Després d’això, i en només una setmana, a finals d’abril, es va passar als 1.300 casos i així va anar registrant un augment sostingut que va portar a abastar a principis de juliol la taxa d’infectivitat més gran de la pandèmia superior als 5.000 casos per 100.000 a 14 dies.

La informació periòdica que continuï donant aquest sistema «permetrà valorar si estem realment davant l’inici d’una nova onada», així com el seu abast i la seva evolució en el temps. En cas de confirmar-se, caldrà determinar si es deu a la difusió de noves variants amb efectes i comportaments que «serà important definir».