Oci nocturn

Halloween serà una prova de foc per a discos i bars després de la crisi de les punxades de l’estiu

  • La patronal de l’oci nocturn, que al juliol va firmar un conveni amb el Ministeri d’Igualtat per implementar punts liles als locals, estima que la pròxima festa multitudinària servirà per calibrar com estan funcionant les mesures

  • Les actuacions acordades són voluntàries, no obligatòries

Halloween serà una prova de foc per a discos i bars després de la crisi de les punxades de l’estiu
3
Es llegeix en minuts

La Federació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles (Espanya de Nit) –que a l’estiu, en plena crisi de les punxades, va firmar un conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Igualtat per portar els punts liles i la formació del personal a bars i discoteques– afirma que el pròxim Halloween serà la prova de foc de com estan funcionant les mesures inicials que llavors es van firmar i que, en tot cas, són voluntàries, no obligatòries, per la qual cosa la seva absència no implica cap tipus de sanció.

«El pont de Tots Sants i en especial la del 31 d’octubre a l’1 de novembre els establiments nocturns estaran atapeïts en una mesura en què no s’havia vist des de l’estiu i serà un bon escenari per poder monitoritzar i recollir informació», afirmen des de la federació Espanya de Nit.

Guia d’actuació

El ritme d’implementació dels nous protocols per prevenir, detectar i actuar contra l’assetjament i les agressions sexuals, afirmen des de la federació, depèn de cada ciutat i de les característiques dels locals. Tot i així, 1.500 empresaris es van comprometre el juliol passat a col·locar «punts liles» als lavabos dels establiments amb codis QR que permetessin brindar una informació ràpida del que poden i han de fer davant un cas d’assetjament o agressió.

El conveni inclou «una guia d’actuació i eines informatives i formatives» que orientin l’actuació del personal dels establiments en la prevenció, resposta i atenció davant qualsevol forma de violència contra les dones, «amb especial atenció a la violència sexual». Alhora, també impulsa un treball de camp per detectar les zones problemàtiques dels mateixos locals i conèixer de primera mà la percepció del públic, els treballadors i l’empresariat respecte a les violències masclistes.

L’objectiu dels punts violetes és que actuïn com a element «dissuasori davant els possibles agressors» i que, alhora, enviïn «un missatge que es tracta d’un lloc segur per a les dones». Es pot dir que, malgrat els mites que relacionen les agressions amb l’alcohol i la nit, la majoria dels casos de violències sexuals no es produeixen en espais d’oci nocturn sinó en altres àmbits com el familiar, la feina o els cercles d’amistats.

Actuacions a Barcelona

Des d’aquest estiu, l’Ajuntament de Barcelona també ha desenvolupat quatre itineraris segurs per evitar agressions sexuals i actituds masclistes a les sortides de les discoteques. El pla compta amb quatre patrulles de la Guàrdia Urbana rondant pel Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i les zones entre Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi durant la nit i la matinada dels caps de setmana. A més, els responsables d’urbanisme del consistori han instal·lat punts de llum i elements que permetin una visibilitat més gran perquè les dones puguin tornar més tranquil·les i segures fins a les principals parades de transport públic.

El consistori encara no ha fet un balanç d’aquesta iniciativa. «No en tenim dades», diuen fonts municipals, que matisen que la Guàrdia Urbana és el primer cos policial a Espanya que està fent aquests treballs preventius entorn de la violència sexual als espais d’oci nocturn. Tanmateix, sí que mantenen que, d’ara endavant, l’objectiu és estendre aquest pla per tota la ciutat, més enllà d’aquestes quatre zones on es concentren moltes discoteques.

Un centenar de punxades

Notícies relacionades

En els últims tres anys, les denúncies d’agressions sexuals a Barcelona han augmentat el 31%, i els abusos, l’11%. Les víctimes solen ser dones joves, amb edats compreses entre els 14 i els 21 anys. I en molts casos, els agressors coneixen les víctimes a la porta de la discoteca, segons va denunciar en el seu moment la subinspectora de la Guàrdia Urbana Gemma Alfonso.

Segons les recents dades de la Generalitat, prop d’un centenar de persones han denunciat aquest estiu punxades en espais d’oci nocturn. Una pràctica el mòbil de la qual no ha pogut aclarir-se, però que ha desencadenat la por i ha obligat les autoritats a aplicar protocols específics. A Catalunya es recomana ingressar en un centre sanitari al més aviat possible, on s’han de realitzar anàlisis toxicològiques, i es contempla l’opció d’administrar la profilaxi per exposició al VIH durant les primeres 72 hores després de l’incident.