Educació

Mobilitzacions de professors a Catalunya a partir de la setmana que ve

  • Els sindicats de mestres denuncien que la negociació sobre la recuperació de retallades que plantejaven després del pacte firmat abans de l’inici de curs «no avança»

A1-143252889.jpg

A1-143252889.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els sindicats de l’educació preparen mobilitzacions a partir de la setmana vinent per denunciar que la negociació sobre la recuperació de retallades «no avança», segons ha explicat en roda de premsa aquest dijous la USTEC-STEs, el sindicat majoritari en el sector. Aquestes mobilitzacions seran unitàries i n’hi haurà ja la setmana vinent, tot i que la USTEC no les ha avançat encara, perquè, asseguren, faran un anunci unitari. El motiu de les protestes és que «la negociació és inexistent», en paraules de la coordinadora d’acció sindical de la USTEC, Eli Pericas. Reclamen que es concreti el retorn de retallades en el pressupost del 2023 i que s’avanci en les mesures sense cost econòmic. Sobre la recuperació de l’hora lectiva, denuncien que el càlcul de docents s’ha fet a la baixa i reclamen recursos per cobrir totes les hores.

Els sindicats i el Departament d’Educació van firmar, a principis de setembre, un acord per recuperar l’horari lectiu previ a les retallades per als docents tant de primària com de secundària. Llavors es va dir que es donaven el primer trimestre de marge per continuar negociant la resta de punts que els van portar a les vagues del curs passat. Aquest dijous, la USTEC ha apressat el Departament a plantejar propostes concretes que es recullin en els pressupostos del 2023. Un projecte de comptes que des del sindicat han reclamat i al qual, asseguren, no han tingut accés, de manera que desconeixen les prioritats en el seu àmbit.

«Cap tipus de proposta»

Pericas ha assegurat que en les reunions que s’han mantingut no s’ha avançat «gens» i ha criticat que en aquestes hi havia tècnics, però ni el conseller ni la directora general del professorat. Una de les principals crítiques és que Educació no ha fet «cap tipus de proposta» sobre la resta de reivindicacions i, en alguns punts, «no ha donat marge de negociació».

Notícies relacionades

Entre aquestes reclamacions hi ha un pacte d’estabilitat per al personal interí al marge del procés d’estabilització que està en marxa, avançar en l’FP tant pel que fa a l’equiparació salarial com amb una oferta adequada, i retornar als sis anys el primer sexenni –que està de nou actualment–.

En aquest sentit, Pericas ha apuntat que en les medicacions fetes al juny es va proposar recuperar el primer estadi amb una partida d’uns 40 milions d’euros i s’ha preguntat on han quedat aquests diners, ja que finalment no s’ha aplicat. També reclamen propostes sobre l’aplicació del nou currículum, i ha recordat que van demanar una moratòria; la retirada del decret de plantilles, que surtin al concurs de trasllats totes les places que no siguin propietat de ningú, i una legislació que «blindi i reguli» la immersió lingüística, ja que asseguren que els centres que havien d’aplicar el 25% ho han de continuar fent malgrat els canvis normatius introduïts.