Comissió de Salut Pública

Llum verda a la vacuna del virus del papil·loma humà per a nens de 12 anys

L’òrgan, reunit aquest dijous, també ha donat el vistiplau a incorporar al calendari la vacuna de la grip per als nens d’entre 6 mesos i 5 anys, que començarà a inocular-se en la temporada 2023-2024 | La Comissió de Salut Pública també ha analitzat la situació actual de coronavirus a Espanya i assegura que «s’aprecia un increment de la incidència en les últimes quatre setmanes»

Llum verda a la vacuna del virus del papil·loma humà per a nens de 12 anys
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

La Comissió de Salut Pública, de la qual formen part el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha aprovat aquest dijous la recomanació d’ampliar la vacunació davant el virus del papil·loma humà (VPH) als nens de 12 anys, tal com feia llarg temps que els pediatres reclamaven. D’aquesta manera, la pauta de vacunació de dues dosis serà aplicable tant a nois com a noies d’aquesta edat amb un interval mínim de sis mesos.

Les comunitats autònomes l’incorporaran abans de finals del 2024. L’òrgan, reunit aquest matí, també ha donat el vistiplau a incorporar al calendari la vacuna de la grip per als nens d’entre 6 mesos i 5 anys, que començarà a inocular-se la temporada 2023-2024, i ha analitzat la situació actual de coronavirus a Espanya i assegura que «s’aprecia un increment de la incidència en les últimes quatre setmanes». La incidència de la verola del mico, es manté baixa.

Diverses comunitats com Madrid, Andalusia, Catalunya, Castella-la Manxa, Galícia, Múrcia i el País Valencià ja vacunen o han avançat que vacunaran els nois a partir del 2023 –i de manera gratuïta per a les famílies– del VPH. Madrid assegurava ahir que avançarà la compra de dosis a l’espera d’aquest calendari comú. La inversió és de 7,4 milions d’euros. La previsió de Sanitat és que la vacunació contra el VPH en nens es faci extensiva a tot el Sistema Nacional de Salut (SNS) l’any vinent.

Fins ara, la majoria dels calendaris de les comunitats inclouen la vacuna –que protegeix contra la infecció i transmissió d’alguns tipus del virus– només per a nenes de 12 anys

La majoria dels calendaris de les comunitats inclouen la vacuna –que protegeix contra la infecció i transmissió d’alguns tipus del virus– només per a nenes de 12 anys, en dues dosis separades per sis mesos. A Espanya se subvenciona les adolescents i altres grups de risc –en el cas de les persones amb el VIH també es contempla– però els experts demanaven augmentar aquesta cobertura i que s’establís un programa nacional, amb l’objectiu d’arribar a cobertures elevades, independentment del gènere, superiors al 90%, per a l’any 2030, en línia amb altres països, com Austràlia o el Regne Unit.

Càncer de coll uterí

La vacunació contra el VPH –el causant més gran de malalties de transmissió sexual a nivell mundial– redueix els càncers tant en homes com en dones. Per això, els pediatres sempre han defensat que, per aconseguir eliminar els tumors associats al VPH a Espanya, s’abordi la infecció sense distinció de gènere. És a dir, que la vacunació davant el virus s’estengués també als nois perquè que totes les persones són transmissores i poden patir les conseqüències d’aquesta malaltia.

Més d’un 80% de les persones sexualment actives contrauran la infecció per virus del papil·loma humà en algun moment de la seva vida. És responsable d’aproximadament un 5% de tots els tumors i està relacionat amb, gairebé, el 100% dels càncers de coll uterí, el 40% de càncer de penis, el 40% de càncer de vulva i el 90% de càncer d’anus, entre d’altres.

Vacuna de la grip a nadons

La Comissió de Salut Pública també ha donat el vistiplau a incorporar al calendari dels menors la vacuna de la grip per als nens d’entre 6 mesos i 5 anys, que començarà a inocular-se a la campanya 2023-2024. El Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) publicava el setembre passat les seves recomanacions sobre la vacunació antigripal de nens i adolescents. Aquest any, com a novetat, aquestes recomanacions incloïen la vacunació antigripal infantil universal en nens d’entre 6 i 59 mesos, tal com proposen l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Notícies relacionades

Els pediatres al·ludien a dues raons que justifiquen aquesta nova recomanació: la dificultat per triar soques virals per a la vacuna d’aquesta temporada i l’absència d’estímuls immunològics pel descens de casos de grip durant la passada tardor-hivern. Aquesta temporada gripal, assenyalen els especialistes, serà la segona que coincideixi amb la pandèmia de coronavirus. L’anterior es va produir en plena fase d’expansió del virus SARS-CoV-2 arreu del món i, ja que els mecanismes de transmissió d’aquest patogen i el de la grip coincideixen en bona mesura, les mesures posades en marxa també podrien estar al darrere de la gairebé desaparició de la grip en la passada temporada a nivell global, conclouen els pediatres.

La Comissió de Salut Pública també ha analitzat la situació actual de coronavirus a Espanya i assegura que «s’aprecia un increment de la incidència en les últimes quatre setmanes». Quant a la verola del mico, l’òrgan assegura que «continua el descens de la incidència i es manté en nivell baix».