Drets LGTBI

Madrid proposa la sanció més baixa a la ‘coach’ que ‘repara’ l’homosexualitat: 20.001 euros

  • La comunitat, en una resolució que no és definitiva, considera que Elena Lorenzo realitzava teràpies de conversió sexual, però evita decretar-ne la inhabilitació

Madrid proposa la sanció més baixa a la ‘coach’ que ‘repara’ l’homosexualitat: 20.001 euros

David Castro

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La Comunitat de Madrid té clar que Elena Lorenzo, la ‘coach’ que oferia cursos per ‘reparar’ l’homosexualitat, portava a terme teràpies de conversió i ha de ser castigada. Però entre totes les multes possibles, l’autonomia proposa la més baixa: 20.001 euros, sense cap altra sanció aparellada. La decisió no és definitiva, a falta de les al·legacions de les parts.

En un escrit de divendres, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la Conselleria de Família, Joventut i Política Social considera que Lorenzo, a través de la seva web Camino a la Heterosexualidad, que va donar de baixa quan se li va obrir expedient, ha comès una infracció administrativa «molt greu», segons la llei madrilenya de protecció integral contra la LGTBI-fòbia. 

La norma castiga la «promoció i realització de teràpies d’aversió o conversió amb la finalitat de modificar l’orientació sexual o identitat de gènere d’una persona» i jutja «irrellevant» que qui se sotmeti a aquestes pràctiques hi hagi prestat el seu «consentiment». Les multes per aquest tipus de pràctiques van de 20.001 a 45.000 euros, segons la llei, que també inclou la possibilitat que el responsable sigui inhabilitat per exercir la seva professió durant un període de tres anys. 

Però la Comunitat de Madrid, en la seva proposta, ha optat pel mínim. Ara els denunciants (l’associació Arcópoli i l’Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió) es preparen per presentar-hi al·legacions sol·licitant una reacció més severa i ampliar les sancions a altres implicats, com el marit de la ‘coach’, Juan Pablo García Cabestreros, que també participava en el curs, tot i que en un paper de menys importància.  

«La conselleria ha trigat més de dos anys a incoar l’expedient», assenyala Saúl Castro, advocat especialitzat en drets LGTBI i president de l’Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió, que recorda que la primera denúncia es va presentar el 2020. «La nostra sensació és que la comunitat ha fet el mínim imprescindible, perquè el cas és claríssim i no li quedava cap altra opció, però sense mostrar voluntat de perseguir seriosament aquestes pràctiques», explica. 

«Aquesta dona ja ha demostrat que no té cap problema per pagar la multa i continuar portant a terme les seves falses teràpies. Si es vol garantir que no continua pel mateix camí, cal inhabilitar-la», acaba Castro. 

El precedent

Lorenzo és reincident. Amb els seus dos títols que l’acrediten com a ‘coach’ i un curs impartit per Richard Cohen, el guru nord-americà de les teràpies de conversió, fa anys que realitza les seves «teràpies reparatives». Va ser denunciada el 2016, però van passar dos anys i mig fins que la Comunitat de Madrid li va imposar una multa d’exactament la mateixa quantia que ara: 20.001 euros. Va ser la primera, i de moment l’única, sanció d’aquest tipus en la història d’Espanya, malgrat que diverses autonomies prohibeixen aquesta pràctica, que la futura ‘llei trans’ castigarà amb fins a 150.000 euros. 

A través d’una campanya de finançament col·lectiu, Lorenzo va recaptar els diners en pocs dies i va presentar un recurs judicial. El juny de l’any passat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid li va donar la raó, i va anul·lar la sanció a causa de la «durada excessiva» del procediment, sense pronunciar-se sobre la il·legalitat dels seus serveis. 

Allò no va suposar cap fre a les seves pràctiques, que oferia tant a les persones «que experimenten sentiments homosexuals no desitjats» com a «educadors, pares, religiosos, pastors i terapeutes». Quan la Comunitat de Madrid va decidir obrir-li aquest segon expedient, això sí, Lorenzo va decidir esborrar els continguts de la seva web, que des d’aleshores es troba «en manteniment», i va al·legar que el curs no era seu, sinó d’una ignota organització catòlica nord-americana, que ella no l’«impartia» ni en realitzava «cap promoció», i que en qualsevol cas no buscava la conversió, sinó «exposar qüestions relatives a l’homosexualitat». 

Els vídeos

No obstant, el material del curs ‘Camino a la heterosexualidad’, que aquest diari va publicar en primícia dijous, ve a desmentir tot l’anterior. Lorenzo cobrava per aquests serveis: en principi 245 euros, però sempre hi havia una «oferta especial» que en rebaixava el preu fins als 98 euros. També els promocionava. «Si tu ets una persona que experimenta sentiments homosexuals no desitjats, aquest curs és per a tu. T’hi presento altres opcions que potser no has contemplat», assenyala en un dels nombrosos vídeos, on parla directament a càmera davant un fons blau cel.  

El curs traspua homofòbia pels quatre costats. Lorenzo retrata l’homosexualitat com una «fallida de la identitat» que provoca un «perjudici» en el «desenvolupament afectiu», un «sofriment» que té «solució» gràcies als seus ensenyaments. Segons la denunciada, que en algun moment arriba a lligar l’homosexualitat amb pedofília, zoofília i incest, «el que l’homosexual busca és satisfer les seves necessitats de carinyo i afecte, que no van ser satisfetes correctament durant la seva etapa de creixement», de manera que «un home busca l’afecte i l’amor del seu pare a través d’un altre home i una dona busca l’afecte i l’amor de la seva mare a través d’una altra dona». 

«El curs ofert per la denunciada constitueix una promoció de teràpies de curació o aversió de l’homosexualitat, camuflada sota termes com ara ‘procés’, ‘opcions’ i ‘solució’ –diu la Conselleria de Família en la seva proposta de sanció–. L’activitat desenvolupada per la interessada, amb independència de la seva denominació, sí que té per objectiu intervenir en el procés de modificació de l’orientació sexual de la persona». 

Notícies relacionades

Les parts (Lorenzo i les dues associacions denunciants) tenen ara 15 dies hàbils per presentar les seves al·legacions. El Consell de Govern de la Comunitat de Madrid haurà d’acordar la sanció definitiva en el termini de dos mesos.