Okupació de vivendes

Les okupacions a Espanya baixen un 5,4% en els set primers mesos de l’any

Les dades del Ministeri de l’Interior, que no diferencien entre violacions de domicili o usurpacions, reflecteixen el primer descens en aquest tipus de delictes en els últims cinc anys

Les okupacions a Espanya baixen un 5,4% en els set primers mesos de l’any
1
Es llegeix en minuts

Les okupacions de vivendes a Espanya han caigut un 5,4% en els set primers mesos de l’any respecte al mateix període de l’any anterior, cosa que suposa el primer descens en aquest tipus de delictes en els últims cinc anys.

Són dades del Ministeri de l’Interior, que no diferencien entre violacions de domicili (quan s’okupa una vivenda habitual, ja sigui primera o segona residència) o usurpacions (okupacions d’immobles propietat de bancs o vivendes buides).

Les dades del Servei Estadístic de Criminalitat de la Secretaria d’Estat de Seguretat mostren que entre gener i juliol es van registrar 10.220 delictes d’aquest tipus, per 10.807 en els mateixos mesos de l’any anterior.

En el conjunt del 2017 hi va haver 10.619 casos; el 2018, 12.214; el 2019, 14.621; el 2020, 14.792 i el 2021, 17.274.

Pugen al País Valencià, Extremadura i Múrcia

Els descensos es donen en totes les comunitats autònomes tret del País Valencià, on creix un 23%, Extremadura, un 5%, i Múrcia, un 3%.

En la resta hi ha hagut descensos, el més pronunciat a les Balears (31%). A la Comunitat de Madrid ha sigut del 15%, a Catalunya del 6% i a Andalusia també del 6%.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha esmentat aquest dilluns aquestes dades al ser preguntat per la nova esquerda oberta amb el seu soci de Govern Unides Podem per l’esmena presentada pel PSOE per assegurar els desallotjaments dels okupes en un termini de 48 hores.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Marlaska ha demanat «no confondre» violació de domicili i usurpació, que «és penalment rellevant» amb els «desnonaments» conseqüència d’un impagament de renda o d’hipoteca.

«Aquesta esmena no contradiu el principi essencial de protecció dels col·lectius vulnerables per als quals està treballant aquest Govern».