Polítiques mediambientals

Catalunya crea una Assemblea Ciutadana pel Clima

  • L’organisme, format per entre 100 i 150 persones, plantejarà propostes d’acció al Govern

Catalunya crea una Assemblea Ciutadana pel Clima

EFE / Ramon Gabriel (Efe)

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Govern de Pere Aragonès ha aprovat la creació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya, un ens en el qual es debatran els reptes a què s’enfronta Catalunya per la crisi climàtica i es formularan propostes per afrontar-los. Una assemblea similar a nivell de Barcelona ha iniciat la seva singladura aquest mes de setembre.

Una vegada aprovada la creació d’aquest organisme, s’iniciaran les tasques prèvies i l’elecció dels integrants, amb la intenció de poder portar a terme la primera reunió de l’Assemblea durant el primer semestre del 2023. Segons les bases, l’organisme el conformaran entre 100 i 150 persones, que se seleccionaran de manera que constitueixin una mostra representativa de la població catalana. L’elecció serà aleatòria.

Un grup motor assistirà l’Assemblea per vetllar perquè el disseny, la implementació i el desenvolupament dels treballs que realitzi es facin d’acord amb criteris internacionalment acceptats, tingui una representació equilibrada d’acord amb la realitat social de la ciutadania catalana i es desenvolupi de manera imparcial i independent que eviti possibles biaixos que puguin adulterar el seu resultat final.

El grup motor estarà integrat per persones de diverses procedències, perspectives i experiències en l’àmbit del canvi climàtic, el medi ambient, els sectors econòmics i la participació ciutadana, amb un màxim d’entre 8 i 12 membres.

Notícies relacionades

Les propostes finalment acordades s’hauran de detallar en un informe de recomanacions que s’elevarà al Govern, que l’enviarà al Parlament perquè ho faci arribar als grups parlamentaris, perquè tinguin en compte les propostes i valorin la seva integració en les iniciatives que correspongui. Les propostes de l’Assemblea es posaran a disposició del públic a través del portal de participació de la Generalitat.

Per la seva banda, el Govern estudiarà i avaluarà les propostes i determinarà com s’incorporaran a les iniciatives de govern corresponents. D’aquesta anàlisi donarà compte a l’Assemblea i al Parlament, així com dels criteris seguits en l’avaluació de les propostes. A més, en cas de no acceptació, s’haurà de motivar la seva exclusió.