Immunització contra l’epidèmia

Salut comença a vacunar contra la verola del mico a la Fira de Barcelona

El nou punt, per al qual han demanat cita unes 280 persones aquest dimarts, estarà disponible els set dies de la setmana en horari de matí i tarda

Salut comença a vacunar contra la verola del mico a la Fira de Barcelona

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha començat a vacunar aquest dimarts contra la verola del mico en el nou punt de vacunació de la Fira de Barcelona. Unes 280 persones han demanat cita per vacunar-se aquest primer dia, segons el departament. La vacunació estarà oberta els set dies de la setmana, en horari de matí i tarda, i per a aquests primers dies ja s’han demanat més de 2.500 cites, que estan obertes des d’ahir i que es poden demanar a través del portal vacunaverola.gencat.cat. Des de l’inici de la vacunació contra la verola del mico, Catalunya ha rebut fins a 17.900 dosis. La Fira és, a més, un dels vacunòdroms de la ciutat on es continua immunitzant contra la covid.

Ara serà també un punt de vacunació contra la verola del mico. «El nou punt de vacunació de la Fira s’afegeix als 18 centres ja existents i vol acostar la vacuna a aquells col·lectius prioritzats», ha assegurat en una compareixença davant els mitjans aquest matí Montse Martínez, cap del servei de Medicina Preventiva de Salut. Aquest punt tindrà capacitat per atendre 3.000 dosis setmanals. L’epidèmia de verola del mico està saturant la unitat de les Drassanes,  a Barcelona, especialitzada en la detecció d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i el VIH, i dependent de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Ocupa, actualment, entre el 40% i el 50% de l’atenció urgent d’aquest centre de referència a tot Catalunya.

La infecció està afectant, majoritàriament, homes que tenen sexe amb homes, si bé cada vegada més arriba a altres perfils poblacionals. El col·lectiu LGTB reivindica la vacunació com a primera eina per frenar l’epidèmia. A causa del nombre limitat de vacunes disponibles, de moment es prioritzarà els col·lectius prioritaris. Un dels principals criteris que s’han de complir per rebre la vacuna de la verola del mico és tenir relacions sexuals d’alt risc, ja que el contacte durant les relacions és el mecanisme de transmissió més freqüent.

Es consideren relacions d’alt risc quan s’han tingut múltiples parelles sexuals, consum de drogues en les relacions sexuals i infeccions de transmissió sexual habituals, entre d’altres. A més de formar part d’un grup prioritari, per vacunar-se s’ha de ser més gran de 18 anys, no haver passat anteriorment la malaltia, no haver tingut contacte estret d’un cas positiu en els 10 dies previs a la vacunació, no tenir administrada cap vacuna contra la verola i no presentar cap símptoma en el moment de vacunar-se.

En el moment de la vacunació, els professionals sanitaris comprovaran que es compleixen tots els criteris perquè es pugui administrar la vacuna contra la verola del mico.

Notícies relacionades

Fins al 9 de setembre, Salut ha confirmat 2.402 casos de verola del mico des que aquest virus es va detectar per primera vegada a Catalunya, la majoria en homes d’entre 20 i 60 anys.

Els vacunòdroms

La Fira de Barcelona és l’únic gran vacunòdrom de Barcelona que continua obert per vacunar de la covid-19 (i ara de la verola del mico). Quan la immunització de la covid-19 va deixar de ser tan massiva, els CAPs i l’atenció primària van començar a centralitzar la vacunació. Aquesta tardor està previst que els CAPs posin la quarta dosi de la covid-19 a la gent gran conjuntament amb la vacuna contra la grip. A l’espera de quina serà l’evolució de la pandèmia, Salut no tancarà de moment vacunòdroms com el de la Fira de Barcelona.