PANDÈMIA

TMB i Salut assumeixen l’escàs ús de la mascareta al metro

  • Transports Metropolitans de Barcelona recorda que no té capacitat sancionadora ni pot destinar vigilants a cada vagó

  • L’organisme insisteix que han augmentat els recordatoris a través dels diferents canals d’informació

TMB i Salut assumeixen l’escàs ús de la mascareta al metro
2
Es llegeix en minuts

Les mascaretes es van retirant, sobretot en el transport públic, on el seu ús encara és obligatori i el seguiment absolutament dispar i caòtic. N’hi ha prou amb una incursió a qualsevol vagó del metro de Barcelona per assegurar-se’n. La meitat dels usuaris ja no les porten, i no és estrany trobar-se moltes altres persones amb el tapaboques baixat durant el trajecte. TMB i la Conselleria de Salut en són conscients i el mateix conseller, Josep Maria Argimon, va dir ahir que, tot i que és partidari que sigui més una recomanació que una obligació, a partir de la tardor es tornarà a insistir en el seu ús.

A peu d’andana i a l’interior dels vagons, s’escampa la sensació que la mascareta «ja no és necessària». La suposada contradicció entre els llocs on és o no obligatòria despunta com l’argument principal dels qui han deixat d’utilitzar-la. Posem-ne dos exemples. La Sandra Arrebol, de 24 anys, explica que ella sempre en porta alguna per si hi ha personal de seguretat que fa complir la normativa. «Em sembla ridícul que t’obliguin a portar mascareta en el transport públic però després te’n puguis anar de festa, on les aglomeracions són molt pitjors i no passi res», explica aquesta jove. Altres usuaris, com el Julián Reyes, de 54 anys, tampoc la utilitzen perquè, segons opina, no té sentit que en la resta d’espais públics no sigui obligatòria, quan hi pot haver molta gent.

Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) admeten que, tot i que no en tenen xifres oficials, són conscients de la falta de seguiment de la norma, sobretot al metro. Amb tot, recorden que ni tenen capacitat sancionadora ni guàrdies de seguretat suficients per fer complir la norma a l’interior dels vagons. Des de l’organisme, no obstant, asseguren que estan augmentant els recordatoris en tots els idiomes a través dels diferents canals d’informació.

Ús a l’autobús

En les línies d’autobús, però, el panorama és molt diferent del que es viu al metro i a Rodalies, on també hi ha poc seguiment. Dins dels autobusos sí que s’aprecia un ús notable de la mascareta. De fet, és difícil veure una persona que no la porti, factor en què influeix la figura dels conductors, qui en moltes ocasions no deixen pujar usuaris sense tapaboques.

Notícies relacionades

Malgrat això, són molts els usuaris que, una vegada dins del vehicle, opten per baixar-se la mascareta i continuar el trajecte portant-la a la barbeta. Usuaris habituals del transport públic com el Raül Riera lamenten la situació, ja que, segons comenta, malgrat que consideri que la mascareta hauria de ser una recomanació, la norma s’hauria de complir per responsabilitat social. «No crec que sigui necessària ja, però, si continua sent obligatòria, cal portar-la –afirma–. Crec que les sancions haurien de ser més significatives i que hi hauria d’haver més persones vigilant: no és just que hi hagi tanta gent que no respecta les normes». 

La usuària Carla Arenas explica, per la seva banda, que ella la porta perquè encara és obligatòria i que així seguirà mentre ho continuï sent. «Si encara hem d’utilitzar-la serà per algun motiu. Si tothom fes el que li donés la gana sempre, encara continuaríem com fa dos anys. Jo me la trauré quan deixi de ser obligatòria, però fins aleshores la continuaré portant», explica aquesta jove de 32 anys.