A L’Aquila

El papa Francesc visita la tomba de Celestí V, el primer Papa que va renunciar

  • L’acte arriba després de mesos de rumors sobre una possible retirada de l’actual pontífex

El papa Francesc visita la tomba de Celestí V, el primer Papa que va renunciar

Fabio Frustaci / EFE

3
Es llegeix en minuts

El papa Francesc va viatjar aquest diumenge a L’Aquila (al centre d’Itàlia) i va visitar la tomba de Celestí V, el primer pontífex que va renunciar el mateix any de la seva elecció, el 1294, quan tenia 80 anys.

La renúncia més recent en la història de l’Església catòlica és la de Benet XVI el 2013, però el primer de tots els pontífexs a prendre aquesta decisió va ser Pietro Angeleri di Murrone, que va assumir el nom de Celestí V després de la seva elecció a l’estiu del 1294.

La visita del papa Francesc a la tomba de Celestí V ha generat certa expectació, ja que es produeix després de mesos de rumors sobre una possible renúncia i al mig del vuitè consistori de Jorge Bergoglio, el primer que se celebra en ple agost.

El Papa va nomenar dissabte 20 nous cardenals, entre els quals un espanyol i quatre llatinoamericans, i dilluns i dimarts farà una reunió amb tots els purpurats del món per reflexionar sobre la nova Constitució Apostòlica ‘Praedicate Evangelium’, que reforma l’organització de la Cúria, l’administració de l’Església catòlica.

En aquesta cita, aquells que elegiran el futur pontífex després de Francesc podran veure’s i conversar per conèixer-se una mica millor, tal com va afirmar aquest dissabte l’arquebisbe emèrit de Cartagena de Indias (Colòmbia), Jorge Enrique Jiménez Carvajal, en una trobada amb els mitjans.

«Jo penso que (Francesc) no està en retirada, crec ha corregut una veu pel món que està en retirada. Jo mai vaig creure, però ara que el vaig veure personalment... Tenim papa Francesc per molta estona», va opinar.

Terratrèmol del 2009

Bergoglio ha viatjat a primera hora d’aquest diumenge a L’Aquila en helicòpter, on ha sigut rebut per l’arquebisbe d’aquesta ciutat italiana, capital de la regió dels Abruços, el cardenal Giuseppe Petrocchi, i per altres autoritats locals, informa Efe.

Seguidament ha pogut reunir-se a la plaça davant la catedral amb els afectats pel terratrèmol del 2009, a qui ha reconegut la seva «capacitat de resistència».

«Arrelada en la seva tradició cristiana i cívica, els ha permès resistir l’impacte del terratrèmol i començar immediatament la valenta i pacient tasca de reconstrucció», va sostenir, mentre va animar a la reconstrucció de la localitat d’una manera que involucri tota la «comunitat cívica i eclesial».

La visita del pontífex argentí ha estat vinculada a una data important, el 29 d’agost del 1294, quan Celestí V va ser nomenat Papa en una cerimònia a què van assistir cardenals, nobles, el rei Carles II d’Anjou i el seu fill Carles Martell, així com una multitud de fidels.

El Papa argentí ha aprofitat l’ocasió per presidir una missa a la plaça de la Basílica de Santa Maria a Collemaggio, on és enterrat Celestí V.

«Aquest home sembla adonar-se plenament del que hem escoltat en la primera lectura: ‘Com més gran siguis, més humil et faràs, i trobaràs gràcia davant el Senyor’, va dir Francesc.

«Precisament per ser-ho, els humils semblen febles i perdedors als ulls dels homes, però en realitat són els veritables guanyadors, perquè són els únics que confien plenament en el Senyor i coneixen la seva voluntat», va afegir, mentre va explicar que «la humilitat no consisteix a desvalorar-nos, sinó en aquest sa realisme que ens fa reconèixer el nostre potencial i també les nostres misèries».

Una vegada conclosa la celebració eucarística, el Papa va resar l’àngelus i va obrir la Porta Santa, que permetrà als fidels obtenir la indulgència plenària durant la 728a edició del ‘Perdó Celestí’ aquest 28 i 29 d’agost.

Notícies relacionades

Finalment, el Papa es va dirigir davant la tomba de Celestí V per mantenir-se en privat durant uns moments d’oració.

La visita va durar unes quatre hores i després el papa Francesc va tornar al Vaticà.

Temes:

Papa Francesc