emergència climàtica

La calor mata 150.000 quilos de musclos del delta de l’Ebre

  • L’elevada temperatura de l’aigua del mar durant sis setmanes, la causa d’haver acabat prematurament amb la cria del musclo

3
Es llegeix en minuts
ACN

Gairebé sis setmanes consecutives de temperatures inusualment elevades de l’aigua del mar, fins als 30 graus, han liquidat prematurament la collita de musclo de la badia del Fangar, al delta de l’Ebre. Els productors calculen que les pèrdues ascendeixen a 150.000 quilos, els últims que quedaven per treure, però l’aigua calenta del mar ha matat també el milió de quilos de cria preparats per a la campanya vinent, amb un cost addicional d’1,5 milions d’euros. El sector reclama actuacions imminents per garantir la circulació d’aigua i reobrir la bocana de la badia, on s’acumula sorra.

«A finals de juliol va començar la mortalitat del musclo comercial, que està preparat per collir i comercialitzar. A principis d’agost ja vam detectar que s’estava morint la cria. En el dia d’avui, ja tenim clar que ha mort tota la cria i el musclo comercial de tota la badia del Fangar», explica a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet.

La collita de la badia del Fangar s’inicia més tard que en la de la badia dels Alfacs. Aquest any, Fepromodel no preveia arribar als 3,5 milions de quilos de musclo en total de campanyes anteriors, però la continuïtat de les elevades temperatures durant setmanes ha resultat letal en el cas del Fangar. No va servir de res accelerar els treballs.

«A partir de 10 dies seguits amb la temperatura de 28 graus ja comença la mortalitat i així ha estat durant prop de mes i mig», apunta Bonet, que no amaga certa sorpresa per la resistència dels mol·luscos. En canvi, la collita d’ostres, que suporten millor aquestes condicions extremes, ha acabat resistint, segons ha remarcat.

Paradoxalment, doncs, el sector veu com l’avantatge comparatiu que li suposava fer coincidir el moment òptim de la collita amb l’època estival, de més demanda i consum del mol·lusc, es converteix ara «gairebé en desavantatge» pels efectes del canvi climàtic. «El moment òptim és l’estiu, però amb les altes temperatures en el Mediterrani... Si considerem que un mar tropical té uns 27 graus, imaginin-se el temps que fa que tenim entre 28 i 30 graus a les badies», resumeix Bonet.

Taxació dels danys amb Acció Climàtica

Els representants del sector tenen previst efectuar, a partir d’aquesta setmana vinent, una taxació més precisa dels perjudicis causats per l’episodi juntament amb els tècnics del Departament d’Acció Climàtica. Reposar la cria per tornar a sembrar l’any vinent –portant-la de Grècia i Itàlia– els pot suposar un cost d’entre un milió i un milió i mig d’euros, tenint en compte el gran increment de costos del transport.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Fepromodel vol posar sobre la taula de la Generalitat la necessitat de vehicular alguna mena d’ajuda per als productors. L’entitat insistirà de nou en la necessitat que s’executin de manera imminent actuacions per incrementar la circulació d’aigua a les badies, l’eternament irresolt problema a què s’enfronta el sector al delta de l’Ebre.

Mesures pendents

Això, diu Bonet, passa per incrementar l’aportació de l’aigua dolça que arriba dels canals de reg i els desaigües però, sobretot, per reobrir la bocana del Fangar, que s’obtura de sorra a un ritme anual de tancament de prop de 25 metres. Un projecte que estudis de l’any 2007 ja apuntaven i que tant el Govern espanyol com la Generalitat han posat sobre els seus plans d’actuació al Delta. El Govern català, de fet, va anunciar a principis d’any que dragarà la bocana de la badia per traslladar les sorres que s’acumulen progressivament a punts deficitaris. El pla de protecció del Delta estatal inclou actuacions al respecte. De moment, lamenten els musclers, no s’ha concretat res sobre el terreny.