Salut

Calor i fàrmacs no sempre casen bé

Calor i fàrmacs no sempre casen bé

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Alguns medicaments poden agreujar els efectes de les altes temperatures i d’altres poden provocar fotosensibilització com a efecte advers. Així ho adverteix el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), que posa èmfasi en la importància de seguir les recomanacions d’ús i conservació dels fàrmacs. Segons el CGCOF, fins a 7.000 presentacions autoritzades i dispensables en farmàcia comunitària –prop del 50% d’un total de 15.000– requereixen especial precaució durant els dies de més calor.

Els farmacèutics de Pontevedra tenen cada any consultes sobre aquest tema. «Aquest estiu, més, per les temperatures elevades que hem tingut», reconeix Alba Sotelo, presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Pontevedra (COFPO).

La farmacèutica explica que hi ha diferents mecanismes pels quals certes famílies de fàrmacs poden agreujar els efectes de les altes temperatures. Així, els fàrmacs diürètics afavoreixen la deshidratació i la pèrdua d’electròlits; els laxants i els antiàcids poden produir diarrea osmòtica; els antiinflamatoris, i alguns antihipertensius i antidiabètics poden afectar la funció del ronyó; els antihistamínics, els antidepressius i els fàrmacs per al Parkinson poden disminuir la pèrdua de la calor i reduir la sudoració, i els descongestionants nasals i els fàrmacs per a la migranya poden disminuir la dilatació dels vasos sanguinis de la pell i afavorir la pèrdua de calor. Així mateix, alguns antidepressius i els antipsicòtics per a l’esquizofrènia poden augmentar directament la temperatura corporal, igual com algun antitusiu i algun analgèsic.

Si la temperatura corporal s’eleva fins a nivells perillosos, es pot produir esgotament per calor o un cop de calor. En el cas de presentar símptomes del primer –sudoració abundant, debilitat, rampes musculars, nàusees, vòmits, mal de cap, o sensació de mareig o esvaniment– cal beure aigua o begudes que continguin electròlits, traslladar-se a un lloc més fresc i suspendre l’activitat. Si els símptomes empitjoren o no remeten ni milloren, s’ha de trucar al 112. En cas que es detectin símptomes més clars d’un cop de calor –pell molt calenta, seca i envermellida, absència de suor, set intensa, mal de cap intens, marejos, debilitat, nàusees, vòmits, pols molt accelerat i fort, somnolència, confusió, visió borrosa, convulsions o pèrdua de consciència– cal traslladar-se a un lloc fresc i ventilat, intentar abaixar la temperatura corporal amb aigua fresca o draps freds i humits, treure’s la roba i beure aigua a glops. «El cop de calor requereix atenció mèdica urgent, així que s’ha d’avisar al 112, una cosa fonamental en cas que hi hagi pèrdua de coneixement, convulsions o confusió», alerta.

Per evitar aquests possibles efectes adversos, recomana mantenir-se hidratat bevent freqüentment aigua o altres líquids fins i tot sense tenir set; augmentar el consum de fruites i verdures; no exposar-se al sol durant les hores centrals del dia (11.00-17-00 hores), i utilitzar peces de roba fresques, lleugeres i transpirables.

Igualment important és conservar els fàrmacs en llocs frescos i secs, protegits de la llum i a una temperatura inferior a 25-30° C. Només es guardaran a la nevera –entre 2 i 8 °C– aquells que així ho especifiquin les seves condicions de conservació. Quan es viatja amb medicaments cal tenir en compte que no han d’estar exposats gaire temps a temperatures elevades, per la qual cosa s’ha d’evitar guardar-los a la guantera o al maleter del cotxe, perquè arriben a temperatures molt altes. Així mateix, els medicaments termolàbils es transportaran en una nevera portàtil.

Notícies relacionades

«Les altes temperatures poden afectar l’estabilitat d’alguns medicaments», afirma Sotelo, que detalla que, tot i que superar temperatures de 25 o 30 °C generalment no afecta l’estabilitat dels medicaments que no necessiten conservació en frigorífic, hi ha formes farmacèutiques com els òvuls, els supositoris i les cremes, que són bastant sensibles a les temperatures elevades.

Alguns medicaments són fotosensibilizants, així que, davant una exposició solar, pot provocar reaccions anormals a la pell. «La prevenció és la millor mesura de protecció per a un pacient en tractament amb aquests medicaments», afirma. L’ocupació de filtres solars, utilitzar peces de vestir fosques, evitar l’exposició solar especialment en les hores centrals del dia i prendre el fàrmac a la nit si és d’una única presa són algunes de les mesures per evitar aquest efecte advers.