L’odissea de renovar el DNI: dos mesos per obtenir cita prèvia

  • Els centres de renovació dels documents d’identitat estan col·lapsats i a la província de Barcelona les primeres cites es donen per entre finals de setembre i mitjans d’octubre

L’odissea de renovar el DNI: dos mesos per obtenir cita prèvia

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts

Esperes de fins a dos mesos per aconseguir una cita per renovar el DNI. Aquesta és la situació en la qual es troben les comissaries de la Policia Nacional a la província de Barcelona, cosa que està dificultant a molts ciutadans poder aconseguir la renovació del document per poder anar-se’n de vacances. Després de dos anys de pandèmia i amb la tornada a la normalitat són moltes les persones que han tornat a viatjar i això està provocant un col·lapse generalitzat en els centres de renovació de documentació personal, amb esperes de fins a dos mesos. A la província de Barcelona les poques cites que queden per a aquest mes d’agost són hores soltes en comissaries de Sabadell, Rubí o Sant Cugat del Vallès i són molts els ciutadans que es veuen obligats a desplaçar-se a municipis d’altres províncies per poder obtenir el DNI. La tònica general és que les cites disponibles se situïn a partir de finals de setembre i per a localitats com Barcelona, Badalona o L’Hospitalet no es troben cites fins ja entrat el mes d’octubre. Però aquesta problemàtica no només afecta la província de Barcelona, sinó que s’estén a pràcticament tot Espanya des de principis del mes de juny.

Problemes per viatjar

Dins del territori espanyol, és possible viatjar amb el document d’identitat caducat sempre que es disposi de carnet de conduir en vigor. Per a les persones que viatgen dins del país no és problema esperar a setembre per renovar el document, tanmateix no es pot viatjar a cap país de l’espai Schengen amb aquest mètode, ja que és requisit indispensable confirmar la identitat mitjançant el passaport o el DNI en vigor. Carmen López, una de les afectades pels col·lapses dels centres de renovació, està tement per les seves vacances. Va demanar cita per renovar el DNI fa ja un mes i l’única hora que va poder aconseguir és per després de tornar del viatge. La dona explica la dificultat de poder aconseguir una cita en una comissaria pròxima abans d’anar-se’n a Malta, a finals d’aquest estiu, ja que si no aconsegueix renovar el document haurà de cancel·lar les reserves. «L’única opció que tinc és anar a una comissaria que sigui més lluny, però per temes laborals m’és impossible. Abans, venies a les set del matí, feies cua i podies fer-te el DNI però això ho han retirat i a molts ens suposa un problema. No tinc el passaport fet perquè no ho necessitava per viatjar dins de l’espai Schengen i quan he volgut demanar cita per poder renovar-lo, m’he trobat en la mateixa situació que amb el carnet d’identitat», explica aquesta dona de 43 anys.

«Abans venies a les set del matí, feies cua i podies fer-te el DNI, però això ho han retirat», explica una afectada

Notícies relacionades

Les queixes pel que fa al col·lapse de les oficines són generalitzades, ja que molts asseguren que aquest problema es podia haver solucionat amb una bona previsió. A més, els afectats també reclamen que torni a la normalitat a les oficines d’obtenció de documents perquè es tracta d’«una necessitat bàsica en la vida de qualsevol persona». Així ho assegura Albert Marín, un home de 32 anys que fa setmanes que intenta obtenir cita en una comissaria pròxima al seu lloc de treball i li està sent impossible aconseguir-la abans de principis d’octubre. «Suposadament hem tornat a la normalitat però la normalitat que necessitem per realitzar tràmits urgents no l’hem recuperat. Entenc que hàgim de continuar amb mesures i restriccions d’aforament en hospitals i centres de salut, però el que passa amb les oficines d’administració pública i comissaries per renovar els documents és vergonyós», explica aquest jove.

El passaport, en la mateixa situació

Pel que fa a l’adquisició del passaport, la situació és similar. No hi ha cites disponibles fins al mes de setembre i a diferència del cas del DNI, les cites durant aquest mes d’agost són inexistents a cap de les comissaries de la província de Barcelona. Fa diverses setmanes que Joaquín Méndez intenta agafar una cita per a la renovació del passaport ja que, en el seu cas, viatja a finals d’agost a un país en el qual li sol·liciten tenir el passaport amb una validesa mínima de sis mesos i amb el seu passaport actual no pot viatjar per aquesta restricció. L’única solució que li han donat per poder obtenir el passaport sense cita prèvia és anar a la comissaria situada dins de l’aeroport de Barcelona, però assegura que per a ell és difícil poder anar-hi sense haver de fer malabars amb els seus horaris. «Haver de desplaçar-me fins a l’aeroport em suposa un problema, ja que em queda bastant lluny, però és l’única solució que tinc, si no no puc viatjar. Abans anaves a qualsevol comissaria i et donaven cita d’un dia per l’altre pràcticament, i si no, tenies l’opció d’anar-hi a primera hora, fer cua i que t’ho fessin d’urgència, però això ara ja no és així, és un retard per als ciutadans», explica Méndez. Per a l’obtenció del passaport, a més, és d’obligat compliment tenir el document d’identitat en vigor, condició que dificulta alguns usuaris poder viatjar si els tenen tots dos caducats i no aconsegueixen data per poder renovar-los abans de sortir de vacances.

Temes:

DNI