L’OMS demana cautela després de la transmissió de la verola del mico d’humà a gos

L’OMS demana cautela després de la transmissió de la verola del mico d’humà a gos

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
France Presse

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va demanar dimecres a les persones contagiades amb la verola del mico que no exposin els animals al virus, després d’un primer cas de transmissió d’humà a gos.

La setmana passada, la revista mèdica ‘The Lancet’ va informar del primer cas de transmissió de la verola del mico d’humà a gos, que es va produir a França. «Es tracta del primer cas conegut de transmissió d’humà a animal, i creiem que el primer cas d’un gos contagiat», va afirmar Rosamund Lewis, directora tècnica de l’OMS per al seguiment del virus.

Els experts eren conscients que aquest salt es podia produir, per la qual cosa les agències públiques de salut ja aconsellaven els qui es contagiaven del virus que «s’aïllessin de les seves mascotes».

Ara, Lewis afirma que «el maneig dels rebutjos és fonamental» per reduir el risc de contaminació a rosegadors i altres animals salvatges, ja que, quan els virus salten d’una espècie a l’altra, es corre el risc que mutin.

35.000 casos detectats

«La situació més perillosa és quan un virus salta a un petit mamífer amb una alta densitat de població», va explicar a la premsa el director d’emergències de l’OMS, Michael Ryan. Tanmateix, no va considerar que les mascotes siguin un perill.

«El virus no canviarà més ràpid si està en un sol gos que si està en un sol humà», va dir Ryan.

El terme de ‘verola del mico’ va ser utilitzat després de la detecció del virus el 1958 en micos d’un laboratori a Dinamarca, però el virus també va ser trobat en altres animals, sobretot en rosegadors. La malaltia va ser detectada per primera vegada en l’ésser humà el 1970 i és menys perillosa i contagiosa que la seva cosina, la verola, erradicada el 1980.

Notícies relacionades

El virus es pot transmetre d’animal a home, però l’explosió recent de casos es deu a la transmissió entre humans per contactes estrets.

S’han detectat més de 35.000 casos des de principis d’any a 92 països, i el virus ha provocat 12 morts, segons l’OMS, que va qualificar aquest brot com una emergència sanitària mundial.