Incendis forestals

El foc devora ja més d’11.000 hectàrees a Alacant i provoca un nou desallotjament

L’avenç de les flames cap a l’oest obliga els veïns de Benimassot a deixar les seves cases i a Famorca els bombers treballen per evitar que l’incendi es propagui pel sud a la Serrella

El foc devora ja més d’11.000 hectàrees a Alacant i provoca un nou desallotjament

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

L’incendi originat dissabte a la tarda a la vall d’Ebo ha devorat ja més d’11.000 hectàrees a la Marina Alta i el Comtat (Alacant), i ha provocat el desallotjament d’una altra localitat, Benimassot. Els veïns d’aquest municipi de la vall de Seta, al Comtat, van haver de sortir molt de pressa aquest dimarts al migdia, després que les flames acabessin de coronar la serra als peus de la qual s’assenta el poble. El foc continuava avançant i sense control al tancament d’aquesta edició, tant en aquest flanc com en el de la vall d’Ebo, a l’extrem oposat, i també en direcció sud entre Famorca i Castell de Castells, amb el perill que acabés per propagar-se a la Serrella, cosa que agreujaria encara més la catàstrofe.

L’incendi inclou un perímetre d’uns 80 quilòmetres, des d’una zona pròxima a Pego fins a més a l’oest de Benimassot, i compta amb diversos focus actius, cosa que dificulta les tasques d’extinció. A això s’uneix el vent, revifat dimarts a la tarda, afegint així una nova complicació. En les tasques per apagar aquest foc i el que també assola la comarca de l’Alta Palància, a Castelló, hi ha desplegats en conjunt un miler d’efectius; en el que s’estén pel Comtat i la Marina Alta hi participen 22 mitjans aeris, que al llarg d’aquest dimarts han estat descarregant contínuament aigua sobre la zona afectada.

La magnitud de l’incendi, i la coincidència d’un altre foc important com el de Castelló, ha fet que es mobilitzin mitjans d’altres comunitats autònomes com Múrcia, Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya. També els bombers de la ciutat d’Alacant i bombers forestals d’algunes de les autonomies limítrofes esmentades s’han afegit als treballs. La situació era molt greu a última hora de dimarts, amb diversos fronts actius i la incertesa davant la possibilitat que el vent canviés de direcció en qualsevol moment.

Al tancament d’aquesta edició no es preveien nous desallotjaments, però els afectats continuaven sense saber quan podrien tornar a casa seva. Els últims en haver de deixar-la han sigut els de Benimassot, com ja fessin dilluns els de les localitats veïnes de Tollos, Fageca, Famorca i Margarida, i diumenge a Beniaia, Alcalà de la Jovada, la Carroja, Benialí, Benirrama i diverses urbanitzacions de l’Atzúbia. La vida quotidiana en el petit municipi de la vall de Seta, de tot just 90 habitants, ja alterada des de diumenge, va acabar de parar-se aquest dimarts al migdia, quan les flames eren perfectament visibles des del nucli urbà.

L’alcalde d’aquesta població, Ismael Molines, va explicar a aquest diari que «aquest matí ja ens han dit que era possible que ens desallotgessin, però que no estava clar. Però ha canviat la direcció del vent i han decidit fer-ho». El primer regidor mostrava la seva preocupació per la proximitat de les flames, però més encara pels efectes que pogués generar el fum. El regidor i alguna persona més es va quedar al poble realitzant tasques de vigilància, igual com s’ha fet a les localitats veïnes.

Preocupació per la Serrella

A molt pocs quilòmetres a l’est de Benimassot, a Famorca, els bombers s’afanaven a la tarda a evitar que les flames s’estenguessin cap al sud, entre aquesta localitat i Castell de Castells, ja a la Marina Alta. Es tracta d’una zona de pineda molt espessa, amb el consegüent risc de propagació del foc. L’objectiu dels bombers en aquest punt era impedir que l’incendi travessés la carretera CV-720, que comunica les dues poblacions, perquè si ho feia l’infern podria estendre’s a la Serrella, fent encara més difícil si és possible la situació i posant en risc altres municipis de la vall de Seta, i fins i tot els de la vall de Guadalest, ja a la Marina Baixa.

L’alcalde de Famorca, Vicente Ruiz, va explicar que aquesta era la gran preocupació durant la tarda. «Si el foc passa a la Serrella, això ja sí que serà un no parar», va indicar. Al matí, les flames havien sigut visibles des d’aquesta localitat, tot i que a l’altre costat de la vall i a una cota més alta, pel que no hi havia hagut perill per a les vivendes. Els veïns, al voltant de 45 (tot i que, com en la resta de municipis afectats, la població aquestes dates es multiplica), continuen allotjats en cases de familiars i amics. En general, a les localitats evacuades del Comtat no s’ha recorregut a l’alberg habilitat a Muro per Creu Roja i l’Ajuntament d’aquesta població.

Notícies relacionades

Ahir al matí eren únicament tres les persones allotjades en aquestes instal·lacions, on s’han preparat 33 llits i n’hi ha 29 més en reserva. El vicepresident de Creu Roja a Alcoi, David Iváñez, va assenyalar que, com a norma general, els afectats prefereixen estar amb coneguts i «el més a prop possible de casa». De fet, els acollits a Muro eren persones grans sense aquesta xarxa de suport familiar o social. El regidor de Seguretat d’aquesta població, Ángel Mollá, va explicar per la seva banda que l’ajuntament posaria tot el necessari per a l’alimentació de les persones allotjades durant el temps que fos necessari, reiterant la seva disposició a col·laborar quan fos necessari.

Mentrestant, a l’alberg de Pego hi havia a primera hora de la tarda 110 persones, set d’elles menors d’edat, segons van indicar fonts de Creu Roja. Des dels municipis afectats a la Marina Alta s’insistia en la necessitat de no sortir de casa, en aquells que no haguessin sigut desallotjats, i en la de no acudir-hi tret de per motiu de vital importància en el cas dels que sí que ho estan. Hi ha un gran nombre de carreteres tallades a la zona, entre les quals la CV-700 (Muro-Pego) i la CV-720 (Gorga-Pedreguer), els principals eixos que comuniquen el Comtat amb la Marina Alta.