Virus global

L’OMS dona nous noms a les variants de la verola del mico

  • Oriol Mitjà alerta sobre la verola del mico: aquest és el seu missatge

  • Sanitat demana que s’administrin dosis més petites de la vacuna contra la verola del mico

L’OMS dona nous noms a les variants de la verola del mico

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va donar aquest divendres nous noms a les dues variants conegudes de la verola del mico, malaltia per a la qual també busca un nou nom per contrarestar l’estigma que implica identificar una patologia amb una espècie animal, país o regió.

La variant coneguda com de la conca del Congo (l’Àfrica central) passarà a dir-se Clade o Subtipus U (I) i la variant de l’Africa Occidental Clade o subtipus 2 (II), tot i que aquesta té dues subvariants que s’identificaran, al seu torn, amb lletres: clade IIa i clade IIb.

Un clade és una agrupació d’organismes que conté un avantpassat comú i tots els seus descendents.

Aquestes denominacions van ser proposades per un grup de científics convocats per l’OMS i entre els quals hi havia viròlegs, experts en biologia evolucionista i especialistes d’altres àmbits d’institucions de diferents parts del món.

A la recerca d’un nom clau

Ara aquest grup d’experts continua analitzant quin seria el millor nom per reemplaçar el de «verola del mico», anomenada així perquè la primera vegada que es va identificar aquest virus va ser el 1958 entre micos d’un zoològic a Dinamarca.

Notícies relacionades

Posteriorment, s’han identificat variants importants d’acord al lloc del món on ha circulat. I l’OMS ha obert una consulta pública perquè la gent pugui proposar noms neutres per a aquesta malaltia.

Una portaveu de l’organització ha dit avui que s’han rebut nombroses propostes, algunes d’elles «molt interessants». Es desconeix si els experts tenen un termini per proposar un nou nom.