En el càrrec des del gener

Cessat el cònsol del Pakistan a Barcelona per una denúncia d’assetjament sexual

Cessat el cònsol del Pakistan a Barcelona per una denúncia d’assetjament sexual

Albert Segura / ACN

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer ministre del Pakistan ha cessat temporalment del càrrec el cònsol a Barcelona, Mirza Salman Baig, per un presumpte delicte d’assetjament sexual contra una treballadora de l’oficina consular. La víctima va elevar el cas primer a l’ambaixador del Pakistan a Espanya i posteriorment el va denunciar a la justícia espanyola. L’acusa d’un delicte d’assetjament sexual en l’àmbit laboral, un delicte d’assetjament sexual amb violència i un altre delicte d’agressió sexual continuat. Segons el relat de la víctima, el ja excònsol l’assetjava de forma continuada a través de missatges a les xarxes socials i en una ocasió va intentar forçar-la en un hotel de Barcelona. Preguntat per aquest diari, Salman Baig diu estar disposat a demostrar la seva innocència i nega totes les acusacions: «Vaig ser víctima de xantatge perquè la vaig voler acomiadar», insisteix.

El fins aquest dilluns cònsol del Pakistan a Barcelona, Mirza Salman Baig, va prendre possessió del seu càrrec el gener del 2022, després d’haver treballat a l’ambaixada pakistanesa d’Austràlia. En aquells moments, la dona que ha presentat càrrecs contra ell ja feia tres anys que treballava al Consolat a Barcelona, a l’oficina del cònsol general. Segons el seu relat, Salman Baig va decidir ascendir-la perquè fos la seva secretària personal.

A finals de març, segons demostren els missatges de Whatsapp de la víctima que ha pogut veure aquest diari, el cònsol li va demanar que es descarregués l’aplicació mòbil Viber, un xat de missatgeria instantània molt comuna als països àrabs i que permet crear xats secrets que destrueixen tot el contingut enviat o escrit transcorregudes 24 hores.

«Em vaig veure obligada a fer-ho perquè necessitava la feina per regularitzar la meva situació a Espanya i no volia que m’acomiadessin», explica la víctima. «En aquests xats m’enviava missatges eròtics, fotos del seu cos, em demanava que jo li enviés fotos i em preguntava coses com la roba que portava o si anava despullada. No podia fer captures de pantalla perquè sinó ell se n’assabentava», prossegueix la dona, que prefereix mantenir-se en l’anonimat i que amb prou feines té evidències d’aquestes acusacions.

Del que sí que hi ha evidències és de les peticions del cònsol perquè aquesta treballadora es connectés en aquesta xarxa social. En un missatge de whatsapp del 10 d’abril a la una de la matinada, ell li demana a ella que es connecti a aquesta xarxa social i un altre el 28 d’abril a les 12 de la nit amb la mateixa petició. Unes proves que han sigut adjuntades en la denúncia presentada als jutjats d’instrucció de Barcelona el 29 de juliol passat. L’assetjament, diu la víctima, també va ser continuat durant el mes d’abril i maig a les oficines del Consolat. «Em feia quedar-me a l’oficina quan no hi havia ningú, em feia comentaris grollers i un dia em va dir que vindria a casa meva el dia que no hi fossin els meus fills», prossegueix.

Forcejament en un hotel de Barcelona

Sempre segons la versió de la víctima, el moment de més tensió va passar el capvespre del dia 3 d’abril del 2022. «Em va demanar que reservés una habitació a l’Hotel Viladomat», explica ella. «Ell em va dir que anés a l’hotel per veure si tenien un espai per a fumadors. I quan hi vaig anar, ell també era allà: em va seguir fins a l’habitació, va intentar agafar-me i tocar-me, jo vaig començar a plorar i em va demanar que em calmés», segueix ella. «Li vaig dir que els meus fills m’esperaven a casa però em va demanar que em quedés 10 minuts més. Va mirar de despullar-me i tocar-me els pits», explica la víctima. Allò no va anar a més, diu ella, perquè va sortir fugint de l’habitació de l’hotel plorant. «Des d’aquell moment, ell em va demanar perdó de mil formes, em va demanar que l’oblidés i que no tornaria a passar. Però va continuar insistint-me per què no em maquillava, per què no portava roba típica pakistanesa», explica la víctima.

Esperant els papers

«No ho vaig denunciar llavors, perquè la meva situació és d’extrema vulnerabilitat, visc sola a Barcelona amb els meus tres fills, el meu marit treballa a Dinamarca i necessito regularitzar els meus papers amb el contracte de treball del consolat per poder anar-nos-en tots a Dinamarca», insisteix. «Vaig tancar el Viber i vaig mirar d’evitar-lo, de no respondre-li», prossegueix.

Al juny, comenta, comencen les baralles amb el cònsol. «El vaig amenaçar que aniria a l’ambaixador del Pakistan, li cridava», reconeix la presumpta víctima. El 16 de juny, el cònsol li va demanar que abandonés definitivament el seu lloc de treball. Ella es va atrinxerar al seu despatx exigint un document de rescissió de contracte. A la fi, els Mossos d’Esquadra van acabar fent-la fora del lloc ja entrada la tarda, segons confirmen també fonts consulars.

Investigació interna

Notícies relacionades

L’endemà d’aquest incident, la víctima va contactar amb l’ambaixador del Pakistan a Espanya, Shujjat Ali Rathore, que va iniciar una investigació interna. Fonts diplomàtiques citen la conducta del cònsol com a «inapropiada» i expliquen que aquest dilluns el cònsol va ser cessat de forma temporal. «El Govern del Pakistan es pren molt seriosament les denúncies d’assetjament a la feina. En aquest cas, s’han pres mesures immediatament per investigar l’incident denunciat. El cònsol general ha estat cridat a la seu del Govern», confirma l’ambaixador a Espanya a aquest diari. Oficialment, el cònsol va ser cessat aquest dilluns de l’oficina de Barcelona i en aquests moments es troba a Islamabad (Pakistan) on el Ministeri d’Afers Estrangers està interrogant-lo sobre l’ocorregut.

Difamacions i xantatge

«Soc totalment innocent i això són pures difamacions i acusacions falses», es defensa el cònsol. Adjunta un document on 15 treballadors del consolat i 4 representants de la comunitat pakistanesa lloen la seva tasca al consolat, parlen del seu comportament amb les dones com d’«irreprotxable» i «apropiat» i desacrediten la versió de la víctima, aportant visions completament oposades al seu relat. També mostra diversos missatges de WhatsApp en què la presumpta víctima i el cònsol mantenen una comunicació fluida, just després dels presumptes atacs sexuals que ella ha denunciat. «Si hagués passat de veritat, no hauria trigat ni 24 hores a denunciar-ho ni tendria aquest tracte amable amb mi», replica Salman Baig. «Allò de l’habitació de l’hotel s’ho ha inventat, igual que el tema de l’aplicació de Viber, és una dona manipuladora que ha estat fent-me xantatge perquè no l’acomiadés. Ara pretén sacsejar el sistema judicial al seu favor perquè sap que, altrament, perdrà el cas», diu l’excònsol. «Confio poder demostrar la meva innocència al Pakistan, tornar a Barcelona i poder tornar a demostrar-la allà, on continua residint la meva família, perquè estic convençut que es tracta d’una acusació completament falsa i sense evidències que podré demostrar», insisteix, convençut que podrà tornar al seu càrrec quan acabin tots els procediments.