En perfecte estat

Descobreixen apartaments de la «classe mitjana» a Pompeia amb armaris atapeïts d’objectes

  • La troballa permet il·lustrar la vida d’un sector de la població «poc representat en les fonts»

Descobreixen apartaments de la «classe mitjana» a Pompeia amb armaris atapeïts d’objectes

EFE/Parque Arqueológico de Pompeya

3
Es llegeix en minuts
EFE

El jaciment arqueològic dePompeia (sud d’Itàlia) no deixa de sorprendre. Aquest dissabte es va anunciar el descobriment de diversos apartaments propis de la «classe mitjana» amb armaris plens d’objectes tancats des de l’erupció que va arrasar la ciutat fa dos mil·lennis.

El director del parc arqueològic, Gabriel Zuchtriegel, va explicar en un comunicat que la troballa d’aquestes estades moblades ofereix informació sobre les classes mitjanes i baixes de Pompeia, «la major part de la població però poc representada en les fonts».

L’excavació gira entorn de la coneguda com a Casa del Larario, un luxós espai sacre que va veure la llum el 2018, i els experts s’han endinsat ara en quatre de les estades que incloïa, dues en la primera planta i dues més als baixos, a peu de carrer.

A l’interior han topat amb nombrosos mobles i objectes que permeten il·lustrar la vida de la «classe mitjana» pompeiana en l’instant en què tot va acabar, quan el volcà Vesubi va esclatar l’any 79 dC sepultant aquesta colònia romana durant gairebé dos mil·lennis.

En una de les estades, senzilla i amb terra de terra batut, potser un rebost, va aparèixer un armariet de cinc prestatges i dos metres d’altura que encara conserva objectes d’ús quotidià com vasos, plats, ceràmiques, petits contenidors i àmfores.

L’armari es troba al lloc exacte que ocupava en el moment de l’erupció i està en part trencat perquè el pes del material piroplàstic va provocar el col·lapse del sostre de la vivenda.

Els experts continuaran indagant allò que la cendra amaga a les lleixes inferiors, a poc a poc per protegir-ho.

Llit, taula i bagul

En una altra habitació de petites dimensions i sense decoració als murs, s’hi pot apreciar un simple llit amb una part del coixí, una taula de tres potes amb una copa a sobre i un bagul obert, ja que es creu que va ser buidat pel seu amo a l’hora d’escapar-se del foc.

El tipus de llit és idèntic al trobat l’any passat a la sala dels esclaus de la vila «Civita Giuluana», exempta de qualsevol decoració, desmuntable i sense matalàs, només amb una xarxa de cordes.

Dins del bagul s’ha trobat un petit plat de ceràmica utilitzat per menjar i un llum d’oli amb un baix relleu en el qual es representa el déu Zeus convertint-se en àguila.

En una altra de les sales de la primera planta s’ha trobat un altre armari amb plats i vasos d’ús domèstic, un gibrell en bronze i un «crema perfums» o «perfumador» en òptim estat de conservació.

«A l’Imperi romà hi havia una àmplia franja de la població que lluitava pel seu propi estatus social [...], una classe vulnerable en les crisis polítiques i en les caresties però ambiciosa a l’hora d’escalar socialment», va explicar Zuchtriegel.

Per això es pressuposa que els habitants de la Casa del Larario vivien amb aquesta mateixa ambició de prosperitat. Tot i que algunes sales apareixen decorades i compten amb alguns objectes preuats, en d’altres han aparegut mobles de fusta d’«extrema simplicitat».

Una decoració «meravellosa»

Notícies relacionades

«No coneixem els habitants de la casa però segurament la cultura de l’oci en què s’inspira la meravellosa decoració del pati representa un futur que somiaven més que una realitat viscuda», va apuntar el director del jaciment.

El ministre de Cultura, Dario Franceschini, va celebrar aquesta notícia: «Pompeia no deixa de sorprendre i és una bellíssima història de recuperació, la demostració que si Itàlia treballa en equip i inverteix en els joves, la investigació i la innovació arriba a resultats extraordinaris.»