Alerta sanitària

Espanya supera els 4.500 casos de verola del mico

Sanitat crida a la responsabilitat contra el virus | A la resta d’Europa, s’han notificat un total de 10.594 positius de verola del mico, amb Alemanya (2.677), el Regne Unit (2.469) i França (1.955) com els països més afectats

Espanya supera els 4.500 casos de verola del mico

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat ha fet una crida a la responsabilitat i demana anar al metge als qui tinguin símptomes compatibles amb la verola del mico, que suma 4.577 casos després de ser-ne registrats 279 més, i ha demanat a les comunitats rapidesa a posar les vacunes, de les quals Espanya en rebrà 7.000 més aquesta setmana.

El Govern, va dir la ministra Carolina Darias des de Gijón, està intentant aconseguir més dosis d’Imvanex, la producció de la qual és «limitada», però va deixar clar que «tan important és aconseguir vacunes com que s’inoculin per part de les comunitats».

«Soc conscient de l’esforç, però demano mantenir-lo per continuar vacunant perquè és la manera de continuar salvant vides», va afegir.

Al nostre país, el pla de vacunació contra la verola del mico contempla la profilaxi preexposició en persones amb pràctiques d’alt risc i la postexposició de contactes estrets, sobretot aquells amb alt risc de malaltia greu com són els infants, embarassades i immunodeprimits, a més de personal sanitari i de laboratori que hagin tingut alguna incidència en l’ús de l’epi.

Per ara s’han distribuït a demanda de les comunitats les 5.300 primeres dosis de les 11.400 que Espanya va adquirir a través de l’Hera, l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries, a més de 200 més que va comprar a un tercer estat. A finals de setmana, va dir Darias, n’arribaran 7.000 més.

El segon país més afectat del món

Espanya, amb 4.577 casos, continua sent el segon país del món –després dels Estats Units– i el primer d’Europa més afectat per aquest brot que va esclatar a primers de maig fora de l’àrea endèmica de l’Àfrica central i Occidental i que ha portat el director general de l’OMS a declarar la verola del mico emergència de salut pública internacional.

D’acord amb l’última actualització de les dades que va publicar aquest dimarts el Ministeri de Sanitat, Madrid és la comunitat amb la xifra més alta (1.766), per davant de Catalunya (1.463) i, molt més allunyada, Andalusia (545); País Valencià (236); País Basc (115); Canàries (107), i Balears (89).

Molt per darrere hi ha Aragó (45); Galícia (42); Astúries (41); Castella i Lleó (33); Castella-la Manxa (23); Múrcia (23); Extremadura (20); Cantàbria (15); Navarra (11) i La Rioja, amb tres.

En aquesta ocasió, Sanitat no especifica quants dels contagiats han requerit hospitalització ni les seves característiques, que detallarà en una nova actualització divendres vinent. Fins dissabte passat, data de l’últim informe, que va comptabilitzar 4.298 positius confirmats, 120 havien sigut ingressats (3,2%).

Dos morts

La xifra de morts es manté en dos, informen a EFE des d’aquest departament. Es tracta de dos homes joves, un del País Valencià, del qual es continuen investigant els motius exactes de la mort, tot i que els indicis apunten una encefalitis associada a la infecció.

I un altre un noi de 31 anys a Còrdova, del qual també s’estan analitzant mostres per determinar si la causa de la mort és meningoencefalitis o una altra patologia. Arreu del món han mort vuit persones.

En aquest context, la ministra ha fet una crida a la responsabilitat dels qui tinguin símptomes perquè vagin al metge de forma immediata, de manera que «ningú es quedi sense veure un facultatiu per raons d’estigma».

A l’espera que actualitzin les característiques dels casos divendres, el símptoma més comú entre els pacients va ser l’exantema anogenital (60,3%), seguit de febre (56,6%), exantema en altres localitzacions (no anogenital ni oral-bucal) (52,8%) i limfoadenopaties (52,2%).

Com a la resta de països, la majoria de casos s’han donat en població HSH (homes que tenen sexe amb homes), principalment en el context de les relacions sexuals d’alt risc, que estan darrere de més del 82% dels positius.

Malgrat tot, recorda Sanitat, «si aquesta transmissió sostinguda no és controlada de manera òptima, hi ha un risc important que aquesta es desplaci a altres grups poblacionals pel mateix mecanisme de transmissió, i és possible l’afectació d’altres grups i l’aparició de casos greus en poblacions vulnerables».

Recomanen l’aïllament

El protocol d’actuació davant la verola del mico recomana als infectats que s’aïllin en una habitació separada d’altres convivents fins que desapareguin les lesions i evitin el contacte i les relacions sexuals; a més, durant aquell període hauran d’utilitzar mascareta, tenir els seus propis estris, no sortir excepte per anar al metge, evitant el transport públic, i no tenir contacte amb animals.

Notícies relacionades

A principis d’aquest mes, Sanitat va endurir les recomanacions a l’incloure altres consells als contagiats, com que utilitzin preservatiu en les 12 setmanes posteriors al final de l’aïllament o si han sigut diagnosticats fora del seu lloc de residència, que no hi tornin fins a haver-la passat. També demana als locals on es practica sexe en grup, com saunes o cambres fosques, que extremin la higiene.

Per contra, els contactes estrets no han de fer quarantena, però sí mesurar-se la temperatura una vegada al dia durant 21 dies després de l’exposició. Això sí, hauran d’extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials, utilitzant de forma constant la mascareta i abstenint-se de mantenir contactes sexuals durant el període de seguiment.