Fins a 40 graus

Espanya s’endinsa en un nou episodi d’altes temperatures

  • Els termòmetres tornaran a pujar i superaran els 40 graus en diversos punts de la Península

  • Els pronòstics apunten a un agost més sec i calorós del normal

Espanya s’endinsa en un nou episodi d’altes temperatures

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Just quan acaba un juliol marcat per una de les onades de calor més extremes mai registrades a Espanya, l’agost arrenca amb un nou episodi de forta calor. Els pronòstics apunten que, després d’uns dies de lleuger descens dels termòmetres, en els pròxims dies les temperatures tornaran a pujar i superaran els 40 graus en molts punts de l’oest i del sud peninsulars. Si les previsions es confirmen, Espanya podria endinsar-se en un mes d’agost més sec i més calorós del normal.

«Acomiadem el mes juliol amb temperatures en ascens i tempestes localment fortes en punts de la meitat est peninsular i es prepara un mes d’agost amb un altre episodi de temperatures molt càlides, sobretot durant la primera quinzena del mes», ha indicat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La setmana que ve, els valors màxims se situaran per sobre del normal a tot Espanya, «sobretot al nord-oest i al centre peninsulars», ha explicat Del Campo, de manera que és molt probable que se superin els 40 graus de màxima en zones com les valls del Tajo, del Guadiana i del Guadalquivir i serà molt habitual superar els 38 graus en molts punts del país.

De moment, les temperatures comencen a pujar aquest cap de setmana en gran part d’Espanya, a les portes d’un agost soporífer, almenys durant la primera quinzena i sobretot a l’oest i al sud de la península Ibèrica.

A la nit també serà freqüent que els termòmetres marquin més de 20 i 22 graus en molts llocs del país o que sobrepassin els 25 al centre, al sud peninsular i a la costa mediterrània, on la temperatura del mar ja és inusualment alta.

¿Nova onada de calor?

La conseqüència de tot això podria ser una nova onada de calor, la tercera des de començament d’any, que per ara no està confirmada però que, segons avança el portaveu de l’Aemet, si s’arribés a produir no seria «tan intensa i tan persistent en les temperatures ni afectaria tantes zones» com les onades anteriors.

De moment, avui les prediccions meteorològiques anuncien que farà calor sobretot al centre, sud i oest peninsulars, on el mercuri es mantindrà per sobre dels 35 graus i fins i tot superarà els 40 a les valls dels principals rius d’aquestes zones. Les mínimes ascendiran a l’oest i al sud-oest peninsular, descendiran al nord-est i es mantindran estables en la resta.

Tot això vindrà acompanyat de xàfecs i tempestes probablement forts i amb calamarsa a l’interior de la meitat est peninsular i al nord de Catalunya, on s’han activat alertes per aquests fenòmens.

A més, Extremadura té aquest dissabte l’avís taronja (risc important) per més de 40 graus de màxima a Badajoz i en 5 comunitats (Andalusia, les dues Castelles, Galícia i la Comunitat de Madrid) hi ha avís groc per temperatures que arribaran avui als 39 graus.

Demà diumenge, els termòmetres es disparen i les alertes taronges s’estendran pel sud d’Andalusia, Extremadura, part de Castella-la Manxa i punts de Galícia afectats per la calor, que serà més xafogós, encara més a l’oest, mentre continuaran les pluges i tempestes a l’est i nord-est peninsulars.

Alerta per calor

La calor i els riscos que comporta per a la salut han fet que Sanitat mantingui activat el Pla Nacional d’Actuacions Preventives per Altes Temperatures i que la Direcció General de Protecció Civil i Emergències aconselli limitar l’exposició al sol i l’activitat física prolongada en les hores centrals del dia, beure molta aigua, protegir-se el cap i tenir molta cura amb nens, avis i persones malaltes.

Notícies relacionades

També demanen que es respecti la muntanya i s’evitin conductes que puguin provocar un incendi forestal, com llançar burilles, deixar escombraries o utilitzar maquinària i, en cas que es divisi una columna de fum, recorden que s’ha de trucar immediatament al 112.

L’Aemet, per la seva banda, ha informat que aquest dissabte hi ha risc extrem d’incendis forestals a Galícia, al País Basc, a Navarra, a les dues Castelles, a Extremadura i a Andalusia, sense oblidar que el nivell de probabilitat també és molt alt en bona part del país excepte a l’est i al nord-est a causa de la pluja i a les tempestes que s’hi preveuen.