L’educació a Catalunya
La UPC tindrà un nou edifici de recerca al Campus Diagonal-Besòs
La Generalitat inverteix 24 milions d’euros en l’equipament, que serà una realitat a finals del 2025
La Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat aquest dimecres el futur edifici D del Campus Diagonal-Besòs de la institució a Sant Adrià de Besòs (Barcelona), promogut per l’Institut Català del Sòl (Incasòl), amb una inversió de 24,3 milions d’euros, i que tindrà 14.300 metres quadrats dedicats a la recerca en energia, sostenibilitat i enginyeria biomèdica.
El nou equipament, amb capacitat per acollir 700 persones, serà la seu de l’Institut de Recerca Energia de Catalenunya (IREC), de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de grups de recerca de la UPC. L’IREC, l’objectiu del qual és fer un futur energèticament més sostenible des del desenvolupament científic i tecnològic, ocuparà el 60% de la superfície. L’IBEC, que és un centre de recerca que inclou gran part dels àmbits de la bioenginyeria i pretén convertir-se en soci tecnològic d’hospitals, centres de recerca biomèdica i universitats del seu entorn, ocuparà el 20% de l’espai del nou equipament, mentre que el 20% restant l’ocuparà la UPC.
Cantallops Vicente Arquitectes i Coma Arquitectura han guanyat el concurs convocat per l’Incàsol per a la redacció del projecte i la direcció de les obres de construcció de l’edifici, que està previst que comencin a principis del 2024 i es puguin entregar durant l’últim trimestre del 2025.
Edifici «altament sostenible»
El nou equipament, que estarà situat entre la rambla Central del Campus i el carrer Eduard Maristany, tindrà planta baixa més sis plantes d’alçària, d’una banda, i planta baixa més tres plantes d’alçària, de l’altra, per tant, serà un edifici esglaonat. El projecte guanyador planteja un edifici flexible i versàtil en els usos i distribució dels espais, a més d’«altament sostenible», ja que inclou en la seva estratègia energètica sistemes passius i bioclimàtics.
Sobre aquesta qüestió, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha assenyalat que les universitats «hem de ser líders en sostenibilitat en l’entorn urbà i aquest nou edifici serà un exemple de la transició cap a un nou model energètic».
En l’obra, destaca el pati com a element vertebrador de l’edifici, al funcionar com un atri bioclimàtic que es converteix en el cor de la construcció i travessa tota l’obra cosint-la des de la planta soterrani fins a la planta coberta. Aquest element arquitectònic s’activarà de diferents maneres, segons l’època de l’any i els requeriments climàtics de l’edifici de les estacions o moment del dia, per això al cap de l’any proporcionarà un estalvi en la demanda energètica.
Quant a la gestió de l’aigua, el projecte preveu que la coberta de l’edifici porti incorporada una proposta de recollida, filtratge i reutilització de l’aigua pluvial per a reg de l’enjardinament tant exterior com interior.
Eix de coneixement
Els arquitectes Marta Vicente i Lluís Corbella han explicat que el campus vol ser un «eix de coneixement» que connecti Barcelona i Sant Adrià, serveixi per obrir-se al barri que l’envolta i construir ciutat, i han remarcat que l’edifici reduirà la petjada de carboni en almenys un 30% per un sistema de regulació de la temperatura gràcies al seu atri.
En l’acte, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha celebrat que l’Incasòl inverteixi en equipaments de recerca i aposti per «generar matèria primera, perquè aquí hi haurà persones i coneixement», i ha avançat que no serà l’última actuació en aquest sentit, perquè pròximament hi haurà un altre equipament a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha apuntat que la inversió de l’Incasòl és un «mecanisme que s’ha d’activar molt més, ha d’aplicar aquesta capacitat transformadora que té», i també ha celebrat que l’edifici potenciarà la imbricació entre universitats i centres de recerca.
Transformació del Besòs
Notícies relacionadesL’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha afirmat que l’impuls del campus, amb la construcció de més edificis, és la «constatació de creure en el potencial transformador que la generació de coneixement pot suposar en l’àmbit del Besòs», i ha esperat que sigui una palanca transformadora per al territori que l’envolta i ha apuntat que interaccionarà amb el futur projecte de la zona de les Tres Xemeneies. Per la seva banda, la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha dit que l’objectiu del govern municipal és que el Besòs «sigui un lloc on poder i voler viure» i l’ha considerat una àrea estratègica, elogiant que la UPC adopti solucions pensades des de l’arquitectura als reptes del segle XXI.
Al seu torn, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha assegurat que des del pressupost de les universitats aquest tipus d’inversions no es poden abordar: «Necessitem la complicitat de les administracions, de tots els departaments de la Generalitat, perquè les puguem portar endavant. El nostre treball consisteix a presentar projectes atractius, perquè la Generalitat vegi que van en benefici de la recerca i el territori», ha assenyalat.
UPC - Universitat Politècnica de Catalunya Universitat Sant Adrià de Besòs Educació a Catalunya
- A sant adrià de besòs A l’interior de les Tres Xemeneies
- La preservació de l’alta muntanya Els ecologistes diuen que és "urgent" fer caure la presa de Sant Maurici
- Successos La maquinista que va atropellar una menor a Montcada dona positiu en drogues
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord
- Elena Congost: "Tant de bo m’enviïn algun dia una medalla que crec que és meva i que m’han robat"
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Accions Pitjor és millor
- Cine Un servei públic