Alerta sanitària

Els dermatòlegs, sobre la vacuna preexposició per a la verola del mico: «Sería fantàstic»

Madrid, amb més d’un miler de casos, demanarà a la Comissió de Salut pública que s’avanci en la vacunació prèvia en població amb pràctiques de risc

Els dermatòlegs, sobre la vacuna preexposició per a la verola del mico: «Sería fantàstic»

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Amb més d’un miler de casos positius de verola del mico, la Comunitat de Madrid, la més afectada per l’alerta sanitària de tot Espanya, demanarà dimarts que ve, a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix aquell mateix dia, que s’avanci en la vacunació preexposició del virus, és a dir, prèvia al contacte directe amb un infectat, en població amb pràctica de sexe en grup amb desconeguts i múltiples parelles l’últim any. Una idea que li sembla «fantàstica» al doctor Pablo Ortiz, cap del Servei de Dermatologia del madrileny Hospital Universitari Doce de Octubre on ja han atès més d’un centenar de pacients positius.

La regió ha comptabilitzat, fins dimecres, un total de 1.064 casos positius. Segons ha declarat aquest mateix dijous el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, s’espera que, en una jornada, es depassi la xifra de 100 nous casos. Fa dies que Madrid es queixa de les poques dosis de vacunes que està rebent. En el dia d’avui han arribat 900 injeccions, de les quals s’han administrat pràcticament totes.

A finals de juny, Espanya rebia les primeres 5.300 dosis de la vacuna, adquirides per la Unió Europea en una compra conjunta de prop de 110.000 unitats. Europa ja ha comptabilitzat fins al moment 5.949 casos de verola del mico, dels quals 1.256 s’han notificat a Espanya, segons les dades a 5 de juliol del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons l’informe, publicat aquest dijous, la majoria dels casos tenen entre 31 i 40 anys (42%) i són homes (99,6%). La bona notícia: no s’ha registrat cap mort lligada a la malaltia.

Fonts de la Conselleria de Sanitat de Madrid indiquen a El Periódico de España, mitjà del mateix Grup Editorial, Prensa Ibérica, que aquest diari, que la comunitat demana que no només s’administri aquesta vacuna postexposició (que són les recomanacions actuals), sinó que s’ha d’avançar en la vacunació preexposició en la població amb pràctica de sexe en grup amb desconeguts i múltiples parelles l’últim any. Així ho exposaran en la Comissió de Salut Pública, que, com s’ha dit, es reuneix dimarts que ve.

«Millor estar vacunat»

Una petició que considera molt positiva el dermatòleg Pablo Ortiz, qui assenyala a aquest diari que els casos que estan atenent són constants. «Seria fantàstic perquè hi ha gent que ja sap que s’exposarà i és millor estar vacunat». «El que ens preocupa una mica ara és què passarà després d’aquests dies amb tanta festa al carrer», indica el metge en les mateixes dates en les quals Madrid celebra la seva setmana de l’Orgull.

«El que continuem veient és contagis per via de contacte íntim, la majoria per relacions sexuals, però no necessàriament», diu el metge.

L’especialista afegeix que, quan van veure els primers pacients, els «preocupava molt» que hi hagués una corba d’augment ràpid, semblant a la de la covid, que indiqués una possibilitat de transmissió per via respiratòria de manera fàcil. «Feliçment això no ha ocorregut. El que continuem veient és contagis fonamentalment per via de contacte íntim, la majoria per relacions sexuals, però no necessàriament», afegeix el metge.

Quant als contactes estrets amb els infectats, el cap de Servei de Dermatologia del Doce de Octubre indica que entre els seus pacients, en aquest cercle, no es trobava cap nen. «Sembla que sí que hi ha possibilitat de contagi per contacte amb les lesions, o potencialment, si una persona s’ha assecat amb la tovallola i ha deixat la tovallola contaminada, podria contagiar-se per aquesta via».

Respecte al que els metges tenen dubtes és sobre els contagis per via respiratòria. Sí que saben que la «quantitat de virus que hi ha al nas és molt escassa en comparació amb la que hi ha en les lesions de la pell». Sobre les lesions, el dermatòleg indica que sí que estan veient en alguns pacients marques «semblants a les que deixen les lesions d’acné profund».

Els metges han vist que la «quantitat de virus que hi ha al nas és molt escassa en comparació amb la que hi ha en les lesions de la pell».

El paper dels dermatòlegs

Notícies relacionades

Afegeix l’especialista que el que han après respecte a la malaltia en aquestes setmanes –el maig passat Sanitat i les comunitats activaven l’alerta sanitària per verola del mico (monkeypox), una malaltia molt poc freqüent causada per un virus endèmic de l’Àfrica central i occidental, després de la detecció el 18 d’aquell mes de vuit casos probables a Madrid– és l’important que ha sigut el paper dels dermatòlegs per diagnosticar la malaltia.

«Hem vist casos de persones que han estat, fins i tot, confinades per lesions que semblaven, però no eren, verola del mico. Quan aquesta persona acabava aconseguint una cita amb el dermatòleg era un problema que no tenia res a veure. La dermatologia ha fet un bon paper, tant al principi, diagnosticant els casos, com ajudant a altres companys, per exemple d’Urgències o altres que no tenien experiència, que ara ja ho manegen bé», conclou el metge.