Pla contra aquest problema

«Xifres insuportables»: El Govern aspira a treure el 2030 700.000 nens del risc de pobresa

  • «No hi ha cap pitjor fracàs per a un país que la desprotecció dels nostres menors», admet Sánchez 

  • Només Romania i Bulgària registren dins de la UE pitjors dades que Espanya en exclusió social en la infància

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Poques dades sobre Espanya provoquen més indignació que aquesta: hi ha 2.624.000 nens en risc de pobresa o exclusió social. Només Romania i Bulgària registren pitjors índexs en aquest apartat dins de la UE. Per aturar aquest problema, el Govern va aprovar dimarts un pla, que ha sigut presentat aquest dimecres i ara serà remès a la Comissió Europea. La iniciativa es marca com a objectiu treure d’aquí al 2030 700.000 menors d’aquesta situació, a través d’una inversió de 983 milions d’euros

«Són xifres insuportables», ha assenyalat durant l’acte el president del Govern, Pedro Sánchez. «No hi ha cap pitjor fracàs per a un país que la desprotecció dels nostres infants», ha remarcat el cap de l’Executiu, confiant a trencar «el cercle de pobresa» a través d’aquesta «inversió». 

«Això és una ferida social i democràtica. Fan falta mesures ambicioses i compromeses», ha incidit la ministra d’Afers Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, destacant que la pobresa té «múltiples facetes»: des de la incapacitat per posar la calefacció a l’hivern o l’aire condicionat a l’estiu a no poder permetre’s una connexió a internet d’alta velocitat, passant per la desprotecció en salut mental o bucodental. 

La convocatòria també ha servit per transmetre un rellevant missatge polític. Ara que la coalició entre el PSOE i Podem torna a passar per un moment complicat, a causa de l’augment de la despesa en defensa anunciada per Sánchez, del qual els morats s’han distanciat, el president i la ministra, que també són els secretaris generals de les dues formacions, no han parat de llançar-se picades d’ullet i bones paraules. 

Notícies relacionades

Belarra ha agraït la presència de Sánchez en la convocatòria i ha destacat el seu «compromís» per lluitar contra la pobresa infantil. «Soc jo qui agraeix poder estar aquí present», ha contestat el cap de l’Executiu. 

Bretxa digital i salut dental

El pla contra la pobresa, les línies generals del qual ja van ser presentades a les comunitats autònomes el març passat, recull més d’una vintena d’objectius. Entre d’altres, que el 2030 totes les llars amb nens en situació de pobresa accedeixin a ajudes a la criança, que Espanya arribi a la despesa mitjana de la UE en protecció en aquest sector (el 2019 va ser de l’1,3% del PIB, un percentatge que fa posar vermell en comparació amb el 2,3% de la mitjana europea) i reduir a la meitat tant la bretxa digital en la infància com la població jove exclosa de l’atenció dental.