Tragèdia a la muntanya

Sis morts i vuit ferits al desprendre’s part d’una glacera als Alps italians

  • Els equips de rescat, que encara busquen possibles víctimes no trobades, temen que el tràgic balanç per l’allau empitjori

Sis morts i vuit ferits al desprendre’s part d’una glacera als Alps italians

EFE/EPA/SOCCORSO ALPINO

2
Es llegeix en minuts

Sis persones han mort i vuit estan ferides, una de gravetat, després del despreniment d’una part de la glacera de la Marmolada, a les Dolomites (Alps italians) i no es descarta que hi pugui haver diversos desapareguts, van confirmar a Efe fonts del Salvament Alpí de la regió del Vèneto (al nord).

Els equips d’emergències estan portant a terme l’evacuació de la zona per risc que hi hagi nous despreniments mentre segueix la recerca de possibles noves víctimes.

El conseller regional de protecció civil del Vèneto, Gianpaolo Bottacin, va informar que hi podria haver 10 desapareguts, una cosa encara no confirmada. Es desconeix així mateix la nacionalitat dels morts i els ferits.

El despreniment, segons les primeres informacions de Salvament Alpí, s’hauria produït a prop de Punta Rocca, a la via d’ascens de la ruta normal per arribar al cim, on hi havia alguns senderistes.

Els cossos de les víctimes que van ser recuperats del gel han sigut traslladats al palau d’esports de la localitat pròxima de Canazei i s’ha activat un equip de psicòlegs per assistir els familiars.

Recerca de més víctimes

Verificar que hi hagi altres persones ferides és una tasca complicada ja que s’ha de fer sota l’amenaça que pugui haver-hi més despreniments. A la zona de recerca treballen cinc helicòpters amb sistemes per detectar cossos sota la neu i unitats canines per comprovar la presència d’altres persones.

Les persones ferides, una en estat crític, han sigut traslladades als hospitals de Trento, Bolzano, Belluno i Treviso.

Precisament, aquest dissabte a la Marmolada es va arribar al rècord de temperatura, amb uns 10 graus al cim, va explicar el president de la regió del Vèneto, on es troba el grup muntanyós de la Marmolada.

El president de la regió del Trentino Maurizio Fugatti, juntament amb altres autoritats, segueixen constantment l’evolució de l’emergència i Fugatti està arribant a Canazei, on s’ha establert un punt operatiu per gestionar l’emergència.

Notícies relacionades

Segons els testimonis, el tros de glacera es va trencar en dos punts, el que es coneix com a seracs, i va generar un ensorrament de gairebé tres-cents metres d’ample de gel i pedres que va arrasar tot el que hi havia al seu pas.

«Hem sentit un soroll fort, propi d’un ensorrament, després hem vist una mena d’allau composta de neu i gel baixant a gran velocitat i llavors me n’he adonat que una cosa greu havia passat. Amb binoculars es pot veure la ruptura des d’aquí», va explicar als mitjans un dels gestors del refugi Castiglioni Marmolada, que va presenciar l’accident.