Nacions Unides

L’ONU busca seu a València per al primer campus de la Universitat per a la Pau a Espanya

Representants de les Nacions Unides busquen el lloc per allotjar l’Institut Iberoamericà de bon govern, que oferirà postgraus en funció pública, dret i mediació de conflictes

L’ONU busca seu a València per al primer campus de la Universitat per a la Pau a Espanya

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Les Nacions Unides cerquen seu a València. En concret un lloc on instal·lar el seu «Institut Iberoamericà de Bon Govern», un centre d’estudis que oferirà postgraus especialitzats en funció pública, negociació i resolució de conflictes i relacions internacionals. La data marcada per a la seva obertura és el primer trimestre del 2024, i es convertiria en el primer campus de la Universitat per a la Pau de l’ONU que obre a Espanya.

La idea és formar futurs professionals de l’Estat amb enfocament a Llatinoamèrica però obert tothom. El centre també funcionarà com a «think tank» que pretén acollir seminaris de personalitats i figures polítiques d’Amèrica Llatina per formar «un espai de diàleg» amb les autoritats polítiques. De fet, pretén acollir el seu primer esdeveniment d’aquest tipus abans d’obrir les aules en uns 13 mesos. L’institut busca un espai físic ampli per acollir un campus i, tot i que ja mantenen relacions amb la Universitat Politècnica de València, per a una càtedra d’«E Govern» i una altra de Big Data, la seva localització serà independent, segons ha pogut saber Levante-EMV, diari que pertany al mateix grup que aquest mitjà.

Francisco Rojas, rector d’aquesta universitat amb diferents seus arreu del món, va visitar ahir València per presentar el seu projecte a l’Ajuntament. Allà es va reunir amb el vicealcalde i regidor d’Economia Urbana, Sergi Campillo. També va aprofitar el viatge per conèixer el secretari autonòmic d’Innovació, Jordi Juan, amb el qual va mantenir un «intercanvi d’experiències i impressions» sobre les iniciatives que porten a terme les dues institucions, apunten fonts de la Conselleria d’Innovació que es van mostrar obertes a una futura col·laboració.

Rojas defensa que «el principal és que hi ha interès de les autoritats en el tema, després haurem de veure quin és el millor espai físic de la ciutat». Encara no es coneixen les assignatures que s’impartiran ni els terminis, però sí els principals objectius del centre. «Volem oferir branques vinculades a la política i a l’economia i sobretot educar per a la pau. La universitat tindrà tres focus: els estudis de la pau, els conflictes de dret internacional i també tot el relacionat amb el medi ambient», explica Rojas. També oferiran diversos màsters especialitzats.

Fonts de l’Ajuntament de València expliquen que la reunió d’aquest dimecres ha funcionat a tall de presentació i per explicar el projecte al consistori. Afegeixen que «encara no s’ha parlat de cap lloc en concret», però sí que han confirmat la intenció de les Nacions Unides d’establir la seu d’aquest centre d’estudis a la ciutat de València.

La idea i la funció del centre, com explica a aquest diari Jaime Goberna, representant de l’Institut Iberoamericà de Gestió Pública i Bon Govern, és «definir i millorar les àrees de la funció pública en la perspectiva de futur», per això s’enfoquen en la transformació digital i les noves tecnologies. A més també prestaran atenció a realitats com la resolució de conflictes, el rol de la dona en aquests i treballar per la pau en tots els escenaris. «Creiem que en el tema de la guerra d’Ucraïna hi hauria d’haver mirades diferents de les de Madrid i l’OTAN i apostar per la pau».

Seus arreu del món

La Universitat per a la Pau de les Nacions Unides compta amb dues seus a Tòquio, una a Costa Rica, una altra a Torí, una altra a Sèrbia especialitzada en la realitat geopolítica dels Balcans, una altra a la Haia enfocada en els conflictes judicials de tot Europa i algunes en països africans com Etiòpia o Somàlia. A més de tot això, les Nacions Unides tenen multitud de centres que es dediquen a la docència, segons explica Francisco Rojas, rector de la Universitat per a la Pau.

Notícies relacionades

Aquest Institut Iberoamericà de Bon Govern amb seu a València naixerà amb l’objectiu de servir de pont cap a Llatinoamèrica. Per això, segons expliquen els seus responsables a Levante-EMV, tindrà canals oficials de comunicació amb diverses universitats perquè puguin derivar els seus alumnes a aquest centre. Es tracta de la Universitat de San Martín del Perú, la Universitat de Bolívia, la Pontificia de Colòmbia i la universitat de Costa Rica. A més, segons expliquen els organitzadors també són per concretar tres universitats més a Mèxic, Xile i l’Argentina.

Els organitzadors expressen que «València té una oportunitat significativa per a molts estudiants iberoamericans i per això hem decidit traslladar la seu aquí. És un institut pensat «des de l’iberoamericà per al món», afegeix Goberna. Tot i que matisa que qualsevol persona interessada en Iberoamèrica, tingui la procedència que tingui, també podrà formar-se en aquesta entitat.