brot a Europa

Espanya rep les primeres 5.300 vacunes contra la verola del mico adquirides per la UE

Formen part de les 109.090 dosis adquirides per l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries per fer front al brot al continent

Espanya rep les primeres 5.300 vacunes contra la verola del mico adquirides per la UE

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA) ha entregat aquest dimarts a Espanya una primera remesa de 5.300 dosis de la vacuna de tercera generació contra la verola del mico (monkeypox) desenvolupada per l’empresa Bavarian Nordic, amb qui la Unió Europea (UE) va tancar un acord de compra d’un total de 109.090 dosis per fer front al brot que afecta el continent europeu.

Segons ha anunciat la Comissió Europea, les entregues es realitzaran de forma regular en les pròximes setmanes i mesos tot i que es donarà prioritat en les entregues als països més afectats. Com ja va passar amb les vacunes contra la covid-19, les dosis es distribuiran pro rata entre els estats membres, en funció de la població de cada país. No obstant, els països amb més casos –en la data en què es va tancar el contracte a mitjans de juny– tindran prioritat. Després d’Espanya els països que tindran prioritat en el subministrament seran Portugal, Alemanya i Bèlgica tot i que s’espera que altres països rebin enviaments també al juliol i l’agost. 

«Aquesta és una Unió Europea de la salut que respon en temps real a les noves amenaces sanitàries i protegeix els seus ciutadans. És la primera vegada que, a través de la nostra Autoritat de Preparació i Resposta Sanitària (HERA), comprem i donem directament vacunes als estats membres», ha destacat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, sobre una agència, establerta l’octubre de l’any passat, que aspira a convertir-se en el pilar de la Unió Europea de la salut.

23 països afectats

Notícies relacionades

Des del 18 de maig s’han registrat un total de 2.682 casos de verola del mico en 23 estats membres (Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Espanya i Suècia així com Noruega i Islàndia). 

La verola del mico és una zoonosi vírica (un virus que es transmet a l’ésser humà a través dels animals) amb símptomes molt similars, tot i que menys greus, als observats en el passat en pacients amb verola. La malaltia és endèmica a l’Àfrica occidental i central i s’està estenent per primera vegada a Europa. En la seva avaluació de riscos, el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) va aconsellar als països afectats que consideressin la possibilitat d’una vacunació primerenca després de l’exposició, utilitzant la vacuna de tercera generació produïda per Bavarian Nordic, per prevenir la malaltia o fer que el seu curs sigui menys greu.