TECNOLOGIA R+D
Els drons que et portaran l’hamburguesa a casa es proven a Saragossa
Saragossa és l’única ciutat amb una zona de proves urbana per a vehicles no tripulats | En un any s’han dissenyat corredors aeris i s’han provat projectes de repartiment a domicili

Posem-nos en situació. La plaça del Pilar de Saragossa està plena a vessar, hi ha centenars de persones disfrutant, per exemple, d’un concert, i entre la multitud només n’hi ha una amb febre que, en els temps que corren, té totes les paperetes de tenir covid. Doncs s’estan provant aeronaus sense conductor capaces de detectar aquest ‘pacient zero’. I, compte, perquè ja s’encarregaran de posar les multes a aquells que trepitgen l’accelerador més del compte.
El món de les aeronaus sense tripulació avança a gran velocitat. Una tecnologia en desenvolupament que necessita un espai concret, amb les condicions de seguretat i infraestructures aeronàutiques necessàries per provar i certificar serveis i operacions multimodals de vehicles no tripulats, tant aeris com terrestres o marítims en entorns urbans.
Saragossa, amb la implicació de l’ajuntament, està treballant per ser un laboratori de drons de referència, l’anomenat Hera Dron Hub, situat al Pàrquing Sud de La Almozara. És l’única zona de proves per a vehicles no tripulats en àrea urbana i CTR d’Europa.
Des d’Hera Dron fa diversos mesos que «creen corredors aeris en diferents localitzacions, estudiant-ne la viabilitat i garantint el compliment de les diverses normatives en vigor per a cada cas d’ús», explica Isabel Buatas, directora d’Hera Drone Hub.
Des de l’abril de l’any passat s’han dissenyats casos d’usos diversos i, sobretot, s’ha treballat per «crear un ecosistema que permeti invertir a la ciutat per construir la nova mobilitat amb tots els actors involucrats», detalla. Un camí que permetrà que la capital formi part del Programa Tecnològic Aeronàutic que finança iniciatives estratègiques intensives en R+D realitzades per una agrupació d’empreses, o l’EIT Urban Mobility Marketplace.
El projecte que s’està desenvolupant a la capital del cerç no només consisteix a provar aquestes aeronaus que algun dia s’encarregaran del repartiment de la missatgeria, perquè el món dron és molt més que això, «és un ecosistema format per empreses que desitgen desenvolupar aquest model de negoci amb infraestructures, telecomunicacions, fabricants, ‘software’, estacions meteorològiques o plataformes de seguretat a terra», relata Buatas.
Proves de tot tipus
Per ara, al Pàrquing Sud de La Almozara s’han realitzat proves per detectar des de l’aire la variació de la temperatura, operacions d’UTM (‘unmanned traffic management’) amb quatre drons volant de forma simultània i vols amb aeronaus que han fet alguna modificació i filmació per a empreses privades.
També s’han dissenyat nous escenaris de vol per començar a validar el transport de mercaderies, el trajecte de les quals s’iniciaria a Macanaz en direcció al Pàrquing Sud, sobrevolant el riu Ebre.
Després de l’estiu, l’Ajuntament saragossà començarà a portar a terme les proves de l’H2020 Flying Forward, un projecte de recerca col·laborativa amb què es pretén desenvolupar un nou ecosistema de mobilitat aèria urbana (UAM) alineat amb la Transformació del Govern Digital (DGT) dels països europeus, mentre que Hera Drone Hub portarà a terme demostracions de proves de transport de mercaderia amb una empresa portuguesa. També té previst provar vols per a la certificació de soroll.
Projecte europeu
Saragossa forma part de l’H2020 Flying Forward de la Unió Europea, un programa que finança projectes per a recerca, desenvolupament i innovació del programa H2020 per a una mobilitat urbana aèria sostenible.
Notícies relacionadesEntre les proves que s’han desenvolupat a l’Hera Dron Hub de la capital aragonesa destaca el projecte de Restalia que ha provat el repartiment d’hamburgueses (les de l’empresa TGB).
Aquest programa tenia com a objectiu «investigar la viabilitat d’utilitzar drons per repartir aliments cuinats a domicili mantenint la qualitat de l’entrega». Encara queda perquè això passi i, tot sigui dit, el més factible a curt termini serà «l’entrega en zones de ‘lockers’ o punts de recepció, sota la supervisió d’una persona, o bé en domicilis que tinguin jardí».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV
- ENERGIA La Moncloa s’obre a retardar el tancament de les nuclears però sense carregar el rebut de la llum de 1.300 milions que ara paguen les elèctriques
- TROBADA MULTISECTORIAL Sant Isidre mostra l’essència del Solsonès
- Lleida: molt per descobrir
- temps de flors Girona, un gran jardí