TECNOLOGIA R+D

Els drons que et portaran l’hamburguesa a casa es proven a Saragossa

Saragossa és l’única ciutat amb una zona de proves urbana per a vehicles no tripulats | En un any s’han dissenyat corredors aeris i s’han provat projectes de repartiment a domicili

Els drons que et portaran l’hamburguesa a casa es proven a Saragossa

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Posem-nos en situació. La plaça del Pilar de Saragossa està plena a vessar, hi ha centenars de persones disfrutant, per exemple, d’un concert, i entre la multitud només n’hi ha una amb febre que, en els temps que corren, té totes les paperetes de tenir covid. Doncs s’estan provant aeronaus sense conductor capaces de detectar aquest ‘pacient zero’. I, compte, perquè ja s’encarregaran de posar les multes a aquells que trepitgen l’accelerador més del compte.

El món de les aeronaus sense tripulació avança a gran velocitat. Una tecnologia en desenvolupament que necessita un espai concret, amb les condicions de seguretat i infraestructures aeronàutiques necessàries per provar i certificar serveis i operacions multimodals de vehicles no tripulats, tant aeris com terrestres o marítims en entorns urbans.

Saragossa, amb la implicació de l’ajuntament, està treballant per ser un laboratori de drons de referència, l’anomenat Hera Dron Hub, situat al Pàrquing Sud de La Almozara. És l’única zona de proves per a vehicles no tripulats en àrea urbana i CTR d’Europa.

Des d’Hera Dron fa diversos mesos que «creen corredors aeris en diferents localitzacions, estudiant-ne la viabilitat i garantint el compliment de les diverses normatives en vigor per a cada cas d’ús», explica Isabel Buatas, directora d’Hera Drone Hub.

Des de l’abril de l’any passat s’han dissenyats casos d’usos diversos i, sobretot, s’ha treballat per «crear un ecosistema que permeti invertir a la ciutat per construir la nova mobilitat amb tots els actors involucrats», detalla. Un camí que permetrà que la capital formi part del Programa Tecnològic Aeronàutic que finança iniciatives estratègiques intensives en R+D realitzades per una agrupació d’empreses, o l’EIT Urban Mobility Marketplace.

El projecte que s’està desenvolupant a la capital del cerç no només consisteix a provar aquestes aeronaus que algun dia s’encarregaran del repartiment de la missatgeria, perquè el món dron és molt més que això, «és un ecosistema format per empreses que desitgen desenvolupar aquest model de negoci amb infraestructures, telecomunicacions, fabricants, ‘software’, estacions meteorològiques o plataformes de seguretat a terra», relata Buatas.

Proves de tot tipus

Per ara, al Pàrquing Sud de La Almozara s’han realitzat proves per detectar des de l’aire la variació de la temperatura, operacions d’UTM (‘unmanned traffic management’) amb quatre drons volant de forma simultània i vols amb aeronaus que han fet alguna modificació i filmació per a empreses privades.

També s’han dissenyat nous escenaris de vol per començar a validar el transport de mercaderies, el trajecte de les quals s’iniciaria a Macanaz en direcció al Pàrquing Sud, sobrevolant el riu Ebre.

Després de l’estiu, l’Ajuntament saragossà començarà a portar a terme les proves de l’H2020 Flying Forward, un projecte de recerca col·laborativa amb què es pretén desenvolupar un nou ecosistema de mobilitat aèria urbana (UAM) alineat amb la Transformació del Govern Digital (DGT) dels països europeus, mentre que Hera Drone Hub portarà a terme demostracions de proves de transport de mercaderia amb una empresa portuguesa. També té previst provar vols per a la certificació de soroll.

Projecte europeu

Saragossa forma part de l’H2020 Flying Forward de la Unió Europea, un programa que finança projectes per a recerca, desenvolupament i innovació del programa H2020 per a una mobilitat urbana aèria sostenible.

Notícies relacionades

Entre les proves que s’han desenvolupat a l’Hera Dron Hub de la capital aragonesa destaca el projecte de Restalia que ha provat el repartiment d’hamburgueses (les de l’empresa TGB).

Aquest programa tenia com a objectiu «investigar la viabilitat d’utilitzar drons per repartir aliments cuinats a domicili mantenint la qualitat de l’entrega». Encara queda perquè això passi i, tot sigui dit, el més factible a curt termini serà «l’entrega en zones de ‘lockers’ o punts de recepció, sota la supervisió d’una persona, o bé en domicilis que tinguin jardí». 

Temes:

Drons