Investigació de ‘Crims’

El pi de la noia penjada a Portbou es converteix en un atractiu turístic

  • Turistes curiosos, molts d’ells seguidors de la docusèrie ‘Crims’, s’acosten fins a l’arbre on va aparèixer morta Evi Anna Rauter el 1990

El pi de la noia penjada a Portbou es converteix en un atractiu turístic

David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El documental de TV-3 que ha aconseguit aclarir qui era la noia que va aparèixer penjada d’un pi a Portbou (Alt Empordà) el 1990 ha desencadenat la febre de seguidors de la sèrie ‘Crims’ per visitar la localitat. Els veïns de la zona expliquen que, des de l’emissió del primer capítol, ja és habitual la presència de turistes vinguts de tots els pobles de Catalunya, fins i tot francesos, per fotografiar el pi en el qual va aparèixer penjada la jove Evi Anna Rauter. ¿Va ser un assassinat? El debat s’ha reobert al poble, on alguns tenen versions treballades amb el pas del temps i d’altres conclouen en segons: «És un misteri».

És un dimarts de juny. Una cadira vella i diverses branques de pins pròxims al poble col·locats en primera línia de la platja de Portbou recorden que s’acosta la revetlla de Sant Joan. Portbou ja espera els turistes pensant en un estiu en què l’ocupació hotelera tocarà sostre. Però els dimarts, i més si són ennuvolats com aquest, només porten visitants gals, la majoria jubilats que aprofiten per fer benzina i comprar tabac, amb preus inferiors, en el primer poble espanyol després de la frontera francesa.

Fotos amb el pi

Queden pocs dies perquè aquesta tranquil·litat s’esvaeixi. «I tant si vindran turistes. ¡I més ara des del capítol de ‘Crims’!», diu el Josep, vigilant de seguretat del poble des d’una furgoneta. «Des que van emetre el primer capítol hi ha turistes que venen fins aquí i fan fotos del pi», explica. Per arribar fins a l’arbre on la jove italiana va ser trobada morta cal creuar fins al final del poble, pròxim al cementiri, i pujar uns 30 esglaons d’una escala al mig de les roques d’aquest poble de la Costa Brava. «¡Em sembla que ara el pi està de moda, venen de tot Catalunya, fins i tot francesos i tot, per fotografiar l’arbre! Aquest cap de setmana ha sigut tremend», afirma la Carmina, la veïna més pròxima al lloc.

El seu balcó està a escassos 50 metres del lloc del crim. No té ganes de sortir a la premsa, però accedeix a explicar la seva part de la història. «Fa ja 32 anys, però recordo perfectament aquella nit. És molt habitual, llavors i ara, que aquí es muntessin festes, sempre hi ha hagut xivarri. Però aquella nit vaig sentir una baralla, i crits d’una noia, jo penso que va ser la que va morir», explica. «No em vaig atrevir a sortir ni a dir res, perquè vaig pensar, si no acabaré rebent», segueix. Al matí, va ser la primera en veure el cadàver penjat de la noia.

La ‘núvia’ de Portbou

Notícies relacionades

La reobertura d’aquest cas, a través del documental i després la fiscalia italiana per la via judicial, ha reobert també les teories i rumors del poble. Els que van veure el rostre de la noia, mai han aconseguit oblidar-lo. D’altres l’anomenen la ‘núvia’, el sobrenom que va rebre la noia quan li van col·locar un llençol blanc per sobre que emulava un vel. És el cas de María del Mar Flores, treballadora d’un dels pocs hotels del poble. «Ha sigut tan estrany que mai la trobessin... Quina tristesa han d’haver sentit els pares i la família», diu. «No sé si això afavorirà que vinguin més turistes: aquí la gent ve pel memorial de Walter Benjamin i per fer el camí de ronda a peu», conclou.

L’ajuntament està valorant si destaca el lloc del fatídic incident o si el deixa tal com està. L’alcalde, Xavi Barranco, s’ofereix a obrir les portes del consistori a la família sempre que ho necessitin. I, com molts dels veïns, també té la seva hipòtesi. «Estic convençut que ella va venir amb un tren italià que arribava a prop de les sis de la tarda. Quan arribaven a Portbou, molts d’aquests passatgers denunciaven robatoris dins del tren a l’altura de Marsella. Té tota la lògica del món que passés una cosa així», insisteix. Enrere queden els interrogants encara oberts. Per exemple, el motiu del viatge o la nul·la explicació que va donar la noia sobre aquest. Pertanyen al misteri a què es remeten molts dels veïns preguntats per aquesta qüestió que no desitgen parlar públicament.