Plans

Què es pot veure a l’Anoia: Quatre motius per visitar-la aquest estiu

Pobles amb encant, castells, natura i gastronomia es fusionen en aquesta comarca de Catalunya

Prats del Rei és un dels municipis amb encant de l’Anoia

Prats del Rei és un dels municipis amb encant de l’Anoia / Cedida / Anoia Turisme

6
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L’arribada de la calor i del bon temps és sinònim de plans. L’estiu ja és aquí i no hi ha millor època de l’any per planificar escapades, excursions i, sobretot, organitzar les tan anhelades vacances. Catalunya compta amb molts racons amb màgia i l’Anoia n’és un en els quals val la pena perdre’s per disfrutar de tots els atractius amb els quals compta.

Els seus paisatges naturals i rurals, els seus pobles, la seva gastronomia i el seu patrimoni cultural i històric són tan sols alguns dels al·licients que ofereix aquesta comarca de la província de Barcelona.

¿Estàs buscant una escapada diferent?, ¿t’agraden la natura, el món rural i contemplar velles joies de l’Edat Mitjana? Sense cap dubte és el teu lloc. En aquest article et donem quatre motius per visitar l’Anoia aquest estiu.Pobles amb molt encant

quatre motius per visitar l’Anoia aquest estiu.Pobles amb molt encantEls pobles són una de les millors maneres de conèixer un territori i els d’aquesta comarca de Catalunya tenen molta personalitat. La Llacuna, per exemple, n’és un. Envoltada de boscos de pins, alzines i roures, a més de vinyes, aquest municipi és un lloc idíl·lic en el qual fer una bona caminada. Val la pena passejar per la seva plaça porticada o la del Fortmicó, a més de contemplar els múltiples vestigis medievals que encara queden dins del nucli urbà. Però també val la pena recórrer els seus voltants i conèixer el Castell de Vilademàger o parar-se a respirar aire fresc a la Font Cuitora, un espai molt singular.

Llegendària i històrica, Sant Martí de Tous enamora els seus visitants amb els seus carrers medievals i l’imponent castell de la Roqueta, datat del segle X. Les històries i llegendes del poble l’han convertit des de l’any 2010 en la seu del ‘Festival de Llegendes de Catalunya’, un esdeveniment que se celebra el primer cap de setmana de juliol i en el qual es descobreixen les històries de Sant Martí de Tous i d’altres punts de Catalunya. Destacable d’aquest esdeveniment és ‘l’Apagada del Misteri’, un moment en què els llums del municipi s’apaguen i s’il·lumina el seu impressionant nucli antic amb la llum de més de 6.000 espelmes. El seu entorn també és màgic i val la pena realitzar una excursió fins al salt d’aigua de la Fou.

Pujalt és un altre municipi amb moltes joies medievals. Format per cinc nuclis de població, tots conserven portals de muralla, passos coberts, edificis romànics i gòtics, a més de restes de les seves fortificacions. També mereixen una parada l’Església de Sant Andreu, les restes del Campament d’Instrucció de l’Exèrcit Popular del 1938, el creuer gòtic a Conill o disfrutar a l’àrea d’oci de la font de Conill.

La quarta parada d’una ruta per l’Anoia és Copons. També d’origen medieval, aquest municipi va créixer durant el segle XVIII per la seva vinculació amb la incipient indústria tèxtil i va ser un lloc de pas important del camí reial entre Calaf i Igualada. Una mostra d’aquella època són les cases d’aire noble com Cal Segura o Cal Poldo, on es va instal·lar el primer teler mecànic de Catalunya. També val la pena passejar pels seus voltants i descobrir els molins que se situen a les vores del riu Anoia, el gorg del Nafre, contemplar la majestuositat del Pi del Quildo o disfrutar de les seves basses.

La zona amb més castells de Catalunya

La zona amb més castells de CatalunyaL’Anoia va jugar un paper important entre els segles X i XI com a terra fronterera entra els dominis cristians i musulmans de la Península. La mostra d’això són els seus 25 castells, que són un dels patrimonis medievals més importants de Catalunya. Descobrir-los és senzill gràcies a l’aplicació «Anoia, Terra de Castells», que va posar en marxa el Consell Comarcal i que ofereix tres rutes diferents, a més d’informació, per conèixer cada una de les fortificacions.

Un exemple és el conjunt romànic del Castell de Montbuí. Situat en l’elevació de la Tossa, el complex està format per una església i una fortificació que compten amb unes vistes panoràmiques  espectaculars de la Conca d’Òdena.

Una altra fortalesa que mereix una parada és el Castell de la Torre de Claramunt que, per cert, encara continua estant habitat. Va ser construït a finals del segle XI i compta amb una estructura hexagonal, estructurada en tres patis, que va anar creixent fins al segle XVI, per això les seves façanes d’estil renaixentista són avui més visibles. El complex també compta amb l’església de Sant Joan Baptista d’estil romànic.

Una altra construcció important és la Torre de la Manresana a Prats del Rei. Construïda a finals del segle XI o inicis del XII, aquest edifici de planta circular és una de les fortaleses més singulars de Catalunya i compta amb unes vistes increïbles a l’altiplà de Calaf. Va jugar un paper destacat en la batalla de Prats de Rei (1711), durant la Guerra de Successió, perquè des d’allà es va gestar una de les victòries austracistes.

El millor lloc per practicar senderisme i ciclisme

El millor lloc per practicar senderisme i ciclismeL’entorn natural de l’Anoia la converteix en un espai únic per practicar el senderisme i disfrutar del ciclisme de muntanya (BTT). Des de Can Massana al municipi del Bruc es pot recórrer una de les parts menys conegudes de la muntanya de Montserrat. Una de les excursions més recomanades és a la Roca Foradada, un dels espais més populars de l’arxiconeguda muntanya, o la ruta fins al Pas del Príncep.

Una altra ruta de la qual es pot disfrutar practicant senderisme i BTT és la Ruta de la Batalla de Prats de Rei. Amb una distància de 17,3 km i un desnivell de 275 m, aquesta ruta passa pels principals escenaris de la batalla com la Torre Manresana, Solanelles o Ca l’Estrada. Del mateix estil, també és destacable el camí de les Batalles del Bruc. La ruta parteix de la masia de Can Pascual i acaba al pas de Can Maçana.

La ruta «Els Camins del Paper» de Capellades és un altre passeig recomanable que, amb cinc itineraris, recorre els molins paperers que es troben entorn de la conca fluvial del riu Anoia.

Si el que es busca és passar un dia meravellós en família amb els més petits de la casa. L’Anoia compta amb 12 rutes pensades per a nens. Les Coves de Castellolí i la font del Ferro, el Gorg de Nafre de Copons, el Mirador de Montserrat, el Molí de la Roda o el Parc fluvial del riu Anoia són algunes de les que es poden disfrutar amb ells.

Gastronomia i enoturisme

Gastronomia i enoturismeLa gastronomia i l’enoturisme són un altre dels punts forts de l’Anoia. La botifarra de Calaf, els carquinyolis, l’arròs paperer, el cigronet de l’Anoia, les vinyales (cargol), els formatges, els pans amb cereals antics, els seus embotits o el cava... Són només alguns dels exemples més tradicionals que tenen el seu origen a la comarca. I, en un recorregut per aquesta comarca, és necessari delectar-se amb algunes d’aquestes exquisitats.

Els municipis del Bruc i Sant Martí de Tous, per exemple, ofereixen lots de productes de proximitat elaborats o cultivats al poble. Cellers com Pla de Morei, les Caves Bohigas, la Finca Can Feixes, les caves Pagès Entrena o el Mas dels Clavers són alguns dels espais on tastar el vi i el cava de la comarca.

Si tens ganes de conèixer en profunditat l’Anoia, pots visitar la pàgina web d’Anoia Turisme.

Temes:

Estiu Turisme