On Catalunya

Medi ambient

La pluja torrencial d’abril redueix un 15% la sorra de les platges del litoral barceloní

Les platges de Montgat i la de la Barca Maria de Badalona són els dos casos més extrems perquè han perdut pràcticament la totalitat de la sorra

La pluja torrencial d’abril redueix un 15% la sorra de les platges del litoral barceloní

Ayuntamiento de Badalona

1
Es llegeix en minuts

Algunes de les platges de la costa barcelonina estan al límit. Després de les pluges torrencials d’aquest abril són moltes les platges que pràcticament han perdut la totalitat de la seva sorra i, en algunes, el litoral està començant a afectar el mobiliari urbà, interferint en alguns trams de via de l’R-1 de Rodalies. Actualment, el nombre de platges que han perdut part de la sorra ronda el 15%, sent el litoral de Montgat (Maresme) i la platja de la Barca Maria de Badalona (Barcelonès) les més afectades.

Notícies relacionades

La preparació dels espais de bany del litoral barceloní normalment es posa en marxa amb l’inici de la Setmana Santa, però aquest any, a causa de les pluges i el mal temps, s’ha endarrerit. Aquesta demora en el començament del pla de preparació de les costes ha provocat que la reparació de les platges que van quedar destruïdes pels temporals encara no s’hagi pogut enllestir. Ramón Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), explica que s’estan posant en marxa alguns plans per poder rescatar part d’aquestes zones mentre busquen solucions estructurals que acabin amb el problema a llarg termini. El pressupost previst per a la recuperació d’aquestes platges, de moment, és d’un milió d’euros. «És possible disfrutar aquest estiu d’aquestes platges si comencem a treballar ja mateix. Les mesures que s’adoptaran per anar habilitant zones per al bany són mesures provisionals. Nosaltres estem buscant solucions estructurals, que ens permetin acabar amb el problema i evitar-lo de cara al futur», diu Torra. Des de l’AMB preveuen que en les pròximes tres setmanes puguin tenir pràcticament la totalitat de les platges a punt i que les zones afectades puguin anar obrint-se al llarg de la temporada.

L’AMB sol·licita la col·laboració de la Generalitat i del Ministeri de Transició Ecològica i demana responsabilitat davant la pèrdua del litoral ja que, si no es comença a treballar en una solució eficient, zones com el litoral de Montgat, especialment la zona més pròxima al port d’El Masnou, podran perdre la totalitat de la platja.