La lentitud de l’administració judicial

Un any per a un judici ràpid: «Per mi és només un rellotge, però, mentrestant, els lladres continuen robant»

  • La vista pel robatori d’un rellotge de 1.600 euros al barri del Born de Barcelona tindrà lloc un any després del succés

A1-148347749.jpg

A1-148347749.jpg / Jordi Otix (EPC)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«De ràpid no en té res», fa broma l’advocat barceloní Jorge Navarro. El 9 de juny del 2021 un grup d’homes el van assaltar i li van robar el rellotge, valorat en 1.600 euros. Segons la llei, el seu judici hauria d’haver tingut lloc 15 dies després del fet, al tractar-se d’un procediment de judici ràpid. Però Navarro encara continua esperant. La vista està prevista per al 30 de juny del 2022. «Per mi, doncs bé, es tracta d’un rellotge... Però és un temps perdut per evitar que continuïn robant pel carrer a altres persones», assenyala.

El dimecres 9 de juny del 2021, Navarro estava prenent una copa a la terrassa d’un bar al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte barceloní de Ciutat Vella. «Estava parlant amb la meva parella i de sobte van venir quatre o cinc nois per darrere, em van agafar el braç i em van treure el rellotge», recorda. Navarro explica que va sortir corrents per seguir-los. «Al final els vaig perdre; en la seva fugida havien fet caure una dona gran i la vaig ajudar a incorporar-se», diu. Una o dues hores després del robatori, i al ser veí de la zona, Navarro va tornar a veure els qui li havien tret el rellotge. «Vaig trucar ràpidament a la policia i els van detenir. Tots tenien antecedents; n’hi havia un que en tenia més de 40. Però el fiscal no va demanar presó i van sortir lliures», relata la víctima.

No van comparèixer

El rellotge robat era un Tag Heuer, que té un valor de 1.600 euros. Al tractar-se d’un cas que va per la via ràpida, el judici s’hauria d’haver celebrat a finals de juny o principis de juliol del 2021. «El van fixar per al 25 de febrer... ¡Eren ja vuit mesos més tard!». Però finalment la vista es va ajornar, perquè els acusats no s’havien presentat a una prova demanada per la seva defensa quan la va acordar el jutge. «És la seva responsabilitat; si no assisteixen, el judici s’ha de celebrar igualment», es queixa Navarro.

Notícies relacionades

A la fi, el judici ràpid se celebrarà gairebé un any després del robatori. La vista està prevista per al 30 de juny vinent. «Que m’hagin robat el rellotge em molesta, sí, són diners. Però el pitjor és la sensació de desencant amb la justícia. Després passa el que passa i la gent fa justícia pel seu compte», lamenta l’advocat. «No em sorprèn, perquè és absolutament normal la falta de compliment de les lleis. És un problema. No és una resposta adequada. M’he desencisat; soc més escèptic», assegura.

En el fons, el que més molesta a Navarro és la tardança de la justícia per acusar els carteristes i treure’ls del carrer. «Ells estan tot el dia robant al barri, sobretot als turistes. Quan hi hagi sentència, els seus advocats recorreran, i potser passaran dos anys més. Tot aquest any, és temps perdut que va en contra de la seguretat ciutadana», es queixa.