Infeccions de coronavirus

¿Per què és «molt més contagiosa» la variant BA2 d’òmicron sigil·losa de covid?

¿Per què és «molt més contagiosa» la variant BA2 d’òmicron sigil·losa de covid?

Efe / Antonio Lacerda

1
Es llegeix en minuts
EFE

La variant BA2 d’òmicron és «molt més contagiosa» i «serà gairebé impossible no contagiar-se», ha advertit aquest dimarts l’expert irlandès Luke O’Neill, professor de bioquímica de la Universitat Trinity College de Dublín.

Aquesta nova variant del coronavirus Sars-CoV-2, que O’Neill va descriure com una «germana d’òmicron», podria convertir-se en la «més contagiosa que hem vist fins ara», després de més de dos anys de pandèmia.

Un 70% més contagiosa

«És un 30% més infecciosa que òmicron, que ja és un 70% més infecciosa que l’anterior», ha declarat el bioquímic a la cadena pública irlandesa RTE.

O’Neill ha destacat que el temps d’incubació de BA2 és també «molt menor [que en la variant òmicron] en una persona infectada», es desenvolupa «més ràpidament a l’organisme» i, en conseqüència, «s’estén més perquè creix més ràpidament».

«Les bones notícies són que el mur aixecat per les vacunes està resistint a tot el món i ens està realment protegint», ha afegit O’Neill.

Mascaretes en interior

Segons la seva opinió, a més d’avançar en l’administració de preparats de reforç, és necessari que la ciutadania continuï fent servir mascaretes en interiors, tal com recomanen també epidemiòlegs espanyols, si bé a Irlanda només són obligatòries a la sanitat des del mes passat.

Les autoritats irlandeses han publicat aquest dimarts que han comptabilitzat gairebé 64.000 nous contagis de covid-19 des de dijous passat, al començament d’un llarg cap de setmana marcat per les festivitats de sant Patrici, patró d’Irlanda.

Segona onada d’òmicron

Per la seva part, l’Executiu de Dublín, de coalició entre centristes, democristians i verds, ha reconegut que Irlanda, com Europa, ha entrat en una «segona onada d’òmicron», però no té previst reintroduir les restriccions per la pandèmia.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el director regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, es va mostrar dimarts «optimista, però alerta» per la pujada dels contagis de coronavirus al continent després de diverses setmanes de descensos.

Durant una vista aquest dimarts a Moldàvia, Kluge ha esmentat explícitament països com Alemanya, el Regne Unit, Irlanda i Holanda, i ha explicat la pujada per la transmissibilitat més gran de la variant BA2 i pel «brutal» aixecament de les restriccions en aquests països.