Presumpta estafa piramidal

L’AN imputa el fundador de la plataforma d’inversió en criptomonedes Kuailian

La plataforma publicitava per xarxes socials un producte anomenat ‘kuais’ amb un contracte de 1.000 dies de durada

El jutge cita David Ruiz de León el 27 de maig

L’AN imputa el fundador de la plataforma d’inversió en criptomonedes Kuailian
2
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional Joaquín Gadea ha imputat David Ruiz de León, el fundador de la plataforma d’inversió en criptomonedes Kuailian, una companyia acusada d’haver perpetrat suposadament una estafa piramidal que hauria afectat 65.000 persones i provocat un perjudici econòmic de 500 milions d’euros.

Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que el magistrat de reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6 ha acordat aquest divendres prendre declaració a Ruiz de León el 27 de maig a partir de les 10.00 hores.

Aquesta decisió del magistrat arriba després d’escoltar quatre responsables de Kuailian que van ser detinguts dimecres i que, segons apunten les mateixes fonts, han quedat en llibertat. Es tracta, en concret, de Javier H., Carlos R. G., Daniel J. M. i Esteban A. A.

I tot això, malgrat que la fiscalia va demanar presó provisional eludible amb fiança de 20.000 euros per als quatre detinguts. Finalment, s’ha acordat la llibertat de tots quatre amb prohibició de sortida del territori nacional, retirada del passaport i compareixença en seu judicial cada 15 dies.

Les víctimes d’aquest suposat esquema piramidal es van querellar a l’Audiència Nacional per fets que podrien ser constitutius de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat i contra la Hisenda Pública.

En la interlocutòria de l’abril del 2021, que va donar inici a la investigació judicial, Gadea explicava que els quatre querellats van idear Kuailian, un sistema d’inversió en criptomonedes establert a Estònia però que operava des d’Espanya. Es tracta d’una causa que, de moment, està sota secret de sumari.

Els querellats el publicitaven a les xarxes socials oferint un producte anomenat ‘kuais’ amb un contracte de 1.000 dies de durada. Els interessats invertien en ‘kuais’ amb la criptomoneda ethereum, tot i que per fer-ho prèviament havien de tenir un moneder amb aquest tipus de divisa alternativa.

Una xarxa de «captació massiva»

Els clients també podien captar nous afiliats rebent el 10% de la inversió dels nous captats en un primer nivell. Es generava així «una xarxa exponencial de captació massiva que ha portat un nombre indeterminat de persones a la plataforma».

«La captació de nous inversors alimentaria la base de la piràmide, permetent la restitució i l’abonament de beneficis als inversors inicials, sense que l’operativa respongui a un negoci real», indicava l’instructor.

Notícies relacionades

Els querellants van denunciar un incompliment de les condicions pactades i que se’ls estava negant el reembors dels rendiments convinguts. «S’informa que han sol·licitat la devolució de l’import de la moneda virtual invertida, sense resposta per part dels responsables de la companyia», afegia la interlocutòria.

Tot i que en la resolució judicial es deia que el nombre d’afectats per Kuailian «està per determinar», les fonts consultades per Europa Press consideren que aproximadament 65.000 persones podrien haver caigut en la presumpta estafa i que el frau pot rondar els 500 milions d’euros.

Temes:

Criptomonedes