Maltractament animal

Judici aquest dilluns contra un matrimoni a Valladolid per la mort del seu gos Cooper

  • La vista ha sigut suspesa fins a tres vegades per diferents motius

Judici aquest dilluns contra un matrimoni a Valladolid per la mort del seu gos Cooper
5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El judici per la mort violenta del gos Cooper, ocorreguda el 2018, de l’acusat matrimoni compost per Luis E.M. i Raquel F.R., amb peticions de pena d’entre un any i tres anys i vuit mesos de presó, se celebrarà aquest dilluns, 9 de maig, si no hi ha imprevistos d’última hora.

Si la vista ja es va haver de suspendre el dia 18 de maig de 2021 perquè el matrimoni, amb residència a Santovenia de Pisuerga, es trobava il·localitzable, el 27 de desembre del mateix any el titular del Jutjat Penal número 3 de Valladolid, encarregat d’enjudiciar la seva presumpta implicació en la mort del gos, es va veure obligat també a una nova suspensió del judici perquè no havien sigut citades una metge forense i una veterinària.

La declaració de totes dues és de vital importància per al procediment, ja que la metge forense és qui va elaborar l’informe sobre l’estat mental de l’acusat que les acusacions populars tenen impugnat i la veterinària és la persona que va redactar l’informe sobre la mort del gos.

Qui sí que van comparèixer llavors van ser els acusats, que la primera vegada van estar il·localitzables. L’home, Luis E.M., va ser detingut al ser localitzat a Projecte Home, on rebia tractament, mentre que ella havia estat il·localitzable després d’haver facilitat fins a quatre domicilis.

No és l’única suspensió que ha patit aquest procés judicial. El judici s’hauria d’haver celebrat inicialment el 20 de febrer de 2020, però va ser suspès amb l’objectiu de determinar l’estat mental del principal acusat, militar de carrera, i aclarir els dubtes sobre si pateix o no un trastorn mental.

La suspensió de la vista oral llavors va ser acordada pel Jutjat Penal número 3 després que així ho sol·licités la lletrada d’una de les dues acusacions populars, exercida per Libera, i s’hi adherissin la fiscal del cas i l’altre col·lectiu personat, Defaniva, davant l’oposició de les defenses dels encausats.

El motiu no va ser cap altre que la presentació, dos dies abans del judici, d’un informe medicoforense elaborat per una tècnic de l’Institut de Medicina Legal de Valladolid que havia demanat la defensa del militar i que va ser rebut per les acusacions, sense possibilitat de practicar prova contradictòria.

L’informe apunta que Luis E.M. pateix un trastorn explosiu intermitent i que té atacs violents d’ira. Això serà utilitzat pel seu defensor en la seva petició alternativa –com a principal objectiu demana l’absolució– com a eximent de trastorn mental. Per aquest motiu va sorgir la sol·licitud de Libera, amb l’adhesió de Defaniva i de la fiscal del cas, perquè se suspengués el judici per poder contrastar si el dictamen és correcte o no.

Per tant, el jutge va acordar-ne la suspensió amb l’objectiu que la Unitat Mèdica de la Base Militar El Empecinado, situada a Santovenia de Pisuerga, remetés un informe amb els antecedents mèdics i els resultats de les proves psicofísiques bianuals a les quals Luis E.M. va ser sotmès, juntament amb la resta del personal d’aquesta unitat.

Amb aquests informes, l’autora del primer impugnat per les acusacions n’ha elaborat un de complementari en el qual confirma la tesi que conté el primigeni, és a dir, que el militar pateix un trastorn explosiu intermitent.

TRASTORN INCOMPATIBLE

Les acusacions populars, no obstant, mantenen que aquest informe suposa reconèixer un trastorn que seria «incompatible» amb la professió de militar, de manera que també es posarien en entredit els exàmens bianuals que practiquen les Forces Armades per no haver-ho detectat en un militar amb vint anys de professió, ja que va ingressar en l’Exèrcit el 1999 i actualment dona servei al departament d’informàtica.

La fiscalia només inculpa l’home com a presumpte autor d’un delicte continuat de maltractament animal i li demana un any de presó i tres d’inhabilitació per exercir professió, ofici o comerç relacionat amb els animals.

No obstant, les acusacions populars que exerceixen Libera i Defaniva sol·liciten penes que sumen tres anys i vuit mesos per als dos membres de la parella per un delicte continuat de maltractament animal i un altre de maltractament amb resultat de mort, tenint en compte l’agreujant d’abús de superioritat, ja que el gos tenia sis mesos.

A més, demanen que la inhabilitació per treballar amb animals s’estengui fins als quatre anys i mig pel primer dels delictes i fins a sis anys pel segon.

DELICTES DIFERENCIATS

Les acusacions populars consideren que, d’una banda, es va produir un delicte continuat de maltractament del gos, que va ser adoptat per la família a través de Defensa Animal Valladolid (Defaniva) –aquest col·lectiu demana una indemnització de 2.000 euros per danys morals– i separen com un fet diferenciat la mort de l’animal com a resultat d’un maltractament ocorregut en un dia.

A més, mentre que el Ministeri Fiscal dirigeix la seva acusació només contra l’home de 41 anys que inicialment va ser investigat per la Guàrdia Civil per un presumpte delicte de maltractament, les acusacions populars inicialment consideren responsable també la seva parella, ja que era conscient dels fets, va evitar denunciar el maltractament al qual era sotmès el gos i, a més, va col·laborar i va encobrir la seva mort.

L’Associació Animalista Libera va arribar a demanar que s’investigués també un possible maltractament la nena que va conviure durant tres mesos a la vivenda amb el cadàver del gos, una petició que inicialment va denegar el Jutjat d’Instrucció i que seguidament va ratificar l’Audiència Provincial de Valladolid.

Per això, Libera va presentar un informe pericial psicològic elaborat per experts de la CoPPA (Coordinadora de Professionals per la Prevenció d’Abusos) en violència infantil, al qual també pretenia adherir-se l’Associació per a la Defensa dels Drets de la Infància i l’Adolescència (ADDIA).

Notícies relacionades

Cooper va ser adoptat per la família de Santovenia de Pisuerga (Valladolid) el març de 2018 i va ser trobat mort amb signes de violència el 20 d’agost a la cuina del domicili dels adoptants, una família composta per una parella i una nena de sis anys que havien mantingut el cadàver tapat sota unes mantes durant diversos mesos. A la boca del gos es va trobar un drap amb el qual van poder ofegar-lo.

Quan es va conèixer el cas es van produir protestes a Valladolid per demanar l’enduriment de les penes contra el maltractament animal.