Sanitat

Ascendeixen a 22 els casos d’hepatitis greu infantil a Espanya

La síndrome clínica en els casos identificats transaminases molt elevades, freqüentment amb icterícia, de vegades precedida de símptomes gastrointestinals, en nens fins als 10 anys

Ascendeixen a 22 els casos d’hepatitis greu infantil a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Entre l’1 de gener del 2022 i el 29 d’abril del 2022, a Espanya s’han detectat 22 casos en investigació d’hepatitis greu no filiada a persones entre 0 i 16 anys sense vincle epidemiològic entre ells, segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Sanitat.

Així es desprèn de l’informe ‘Alerta d’hepatitis no A-E aguda greu de causa desconeguda en nens menors de 10 anys al Regne Unit. Situació a Espanya’, portat a terme pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, dependent del ministeri esmentat, i publicat aquest divendres.

Dels casos inicialment notificats (informe del 22 d’abril), se n’han descartat tres casos. En quatre casos de vuit d’analitzats, en els quals es disposa de resultats, es va obtenir una prova positiva per a adenovirus. En un cas s’ha pogut determinar, mitjançant seqüenciació genòmica en el Centre Nacional de Microbiologia, que l’adenovirus és tipus 2 i la resta estan pendents de resultats.

Vigilància exhaustiva

Així les coses, al document s’assenyala que els serveis d’epidemiologia estan aplicant un qüestionari exhaustiu a tots els casos identificats fins a la data, sense que fins al moment s’hagi trobat una causa comuna.

«És necessari mantenir la intensitat en la vigilància i les actuacions que ja s’estan realitzant per a la investigació dels pacients, per confirmar o descartar si existeix un increment de casos d’hepatitis, valorant sempre amb prudència l’efecte de la recerca activa de casos compatibles en l’increment de casos notificats respecte a anys en els quals no es realitzava aquesta acció», expressa Sanitat a l’informe.

Tal com recorden, el passat 5 d’abril, el Punt Focal Nacional del Reglament Sanitari Internacional del Regne Unit va notificar a l’Organització Mundial de la Salut 10 casos d’hepatitis aguda greu d’etiologia desconeguda en nens menors de 10 anys prèviament sans al cinturó central d’Escòcia. Nou casos van tenir un inici de símptomes durant el març del 2022 i un va tenir un inici més primerenc, el gener del 2022.

Després d’iniciar una investigació a nivell nacional, el 8 d’abril del 2022, s’havien identificat al Regne Unit un total de 74 casos que complien amb la definició de cas. La síndrome clínica en els casos identificats és d’hepatitis aguda amb transaminases molt elevades, freqüentment amb icterícia, de vegades precedida de símptomes gastrointestinals, en nens fins als 10 anys. Alguns casos van requerir trasllat a unitats pediàtriques especialitzades en fetge i sis nens van requerir trasplantament hepàtic. Segons els informes cap nen havia mort.

Casos a la UE i el Regne Unit

Així les coses, el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha publicat aquest dijous els casos detectats en països de la Unió Europea i el Regne Unit en menors de 16 anys: El Regne Unit va notificar 111 casos (81 a Anglaterra, 14 a Escòcia, 11 a Gal·les i 5 a Irlanda del Nord). A més, 11 països han notificat casos: Àustria (2), Bèlgica (2), Dinamarca (6), França (2), Irlanda (5), Itàlia (17), Alemanya (1), Països Baixos (4), Noruega (2), Polònia (1), Romania (1). En total, s’han notificat 166 casos, dels quals 50 han resultat positius per adenovirus i 15 han requerit trasplantament hepàtic.

Notícies relacionades

Les proves de laboratori exclouen en tots els casos els virus de l’hepatitis A, B, C, D i E i s’han descartat també les causes habituals d’hepatitis o antecedents de viatges. Es continua investigant un altre tipus de causes infeccioses, tòxiques o químiques.

Davant aquesta situació, el Ministeri de Sanitat va llançar una comunicació a les comunitats i ciutats autònomes a través de la Ponència d’Alertes i de la Comissió de Salut Pública i a les societats científiques de Pediatria i gerències d’hospitals per realitzar una observació i recerca activa de possibles casos.