El BOE publica la mesura

Les excepcions a l’ús de la mascareta: estacions, andanes i habitacions d’hospitals

  • El Reial Decret publicat aquest dimecres en el BOE obliga a l’ús de mascaretes en transports i centres sanitaris, llevat d’algunes excepcions

Les excepcions a l’ús de la mascareta: estacions, andanes i habitacions d’hospitals
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres, tal com estava previst, el final de l’obligació de portar mascareta en tots els espais interiors, que entra en vigor avui. Com va avançar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la mesura de protecció es manté exclusivament en els transports públics, els centres sanitaris i les residències, amb algunes excepcions que detallem a continuació.

En concret el BOE assenyala que les persones de més de sis anys queden obligades a l’ús del tapaboques només en els següents supòsits:

Els centres sanitaris

Als centres, serveis i establiments sanitaris segons l’establert en el reial decret 1277/2003, de 10 d’octubre, pel qual s’estableixen les bases generals sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris és obligatori portar mascareta per part de les persones treballadores, dels visitants i dels pacients a excepció de les persones ingressades quan siguin a la seva habitació.

Les residències

Als centres sociosanitaris com geriàtrics o residències de persones amb discapacitat, estan obligats a portar mascareta els treballadors i els visitants quan siguin a les zones compartides. Però no és necessari que la utilitzin els residents, ja que s’entén que aquests espais són les seves llars i el perill ve de les persones que hi entren i en surten.

Els transports

En els mitjans de transport aeri, per ferrocarril o per cable i als autobusos, així com en els transports públics de viatgers, s’ha de portar tapaboques, així com en els espais tancats de vaixells i embarcacions en els quals no sigui possible mantenir la distància d’1,5 metres, excepte als camarots, quan siguin compartits per nuclis de convivents. No obstant, s’ha considerat que l’obligació no s’ha de mantenir a les andanes i estacions de viatgers.

Les recomanacions

En la introducció que acompanya la part dispositiva, el reial decret aprovat dimarts en el Consell de Ministres i publicat aquest dimecres en el BOE recomana «a totes les persones amb una vulnerabilitat més gran davant la infecció per covid-19 que es mantingui l’ús de mascareta en qualsevol situació en la qual es tingui contacte prolongat amb persones a distància menor d’1,5 metres».

Així mateix, es recomana un «ús responsable de la mascareta en els espais tancats d’ús públic en els quals les persones transiten o es mantenen un temps prolongat». A més, aconsella utilitzar-la «en els esdeveniments multitudinaris i, en l’entorn familiar, reunions o celebracions privades, en funció de la vulnerabilitat dels participants». 

Als llocs de treball i les escoles

El BOE no aclareix gaire cosa més del que va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, de com els serveis de prevenció han de regular l’ús de la mascareta en l’entorn laboral. El reial decret publicat assenyala que en l’«entorn laboral, amb caràcter general, no resultarà preceptiu l’ús de mascaretes». No obstant, indica que els «responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb la corresponent avaluació de riscos del lloc de treball, podran determinar les mesures preventives adequades que s’hagin d’implantar en el lloc de treball o en determinats espais dels centres de treball, inclòs el possible ús de mascaretes, si així es derivés de l’avaluació referida».

Sobre els centres educatius, el reial decret no inclou cap excepció, amb la qual cosa no és necessari l’ús de mascaretes, com en la resta d’espais interiors excepte els transports, les residències i els centres sanitaris.